Babiš a Kalousek by se od sebe měli držet na vzdálenost dvou mečů, vtipkovala Jourová u Moravce

15.12.2013 14:11

Rodící se trojkoalice se shodla na zrušení zdravotnických regulačních poplatků, vyjma poplatku za ambulantní ošetření na pohotovosti, který zůstane zachován. „Takový výsledek jednání mě mrzí,“ přiznal v pořadu Otázky Václava Moravce bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 06) a strůjce těchto poplatků.

Babiš a Kalousek by se od sebe měli držet na vzdálenost dvou mečů, vtipkovala Jourová u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Heger přiznal, že bylo zapotřebí upravit formu poplatků, jejich ukotvení v zákoně i způsob jejich vybírání. „Nutné byly technické i logické změny, například aby pacient tolik neplatil za návštěvy lékaře, když musel opakovaně chodit na kontroly,“ uvedl.

Skutečnost, že se budou muset stále platit poplatky za ošetření na pohotovosti, ho příliš netěší. „To je jen desetina toho zdravotnického balíku,“ mávl rukou. Doufal prý, že toto je jedna z mála věcí, na níž se TOP 09 a hnutí ANO shoduje, proto věřil, že tento krok ANO nepodpoří. „Mezi našimi stranami to sice jiskří, ale přesto jsem to nečekal,“ dodal.

Tato slova pobavila první místopředsedkyni hnutí ANO Věru Jourovou, která se pořadu také účastnila. Popřela, že by mezi ANO a TOP 09 kdy panovala shoda na zdravotnických poplatcích.  „Já když sedím ve sněmovně a vidím Kalouska a nad ním Babiše, tak si říkám, že by mezi nimi pro jistotu měla být vzdálenost dvou mečů,“ podotkla s úsměvem.  Dodala, že se hnutí ANO jako celek rozhodlo nereagovat na výpady a posměšky ze strany TOP 09.

Další z klíčových oblastí, které koaliční dohoda postihuje, je i platnost zákona o státní službě, jehož hlavním cílem je odpolitizování státní správy, zpřesnění podmínek odměn úředníků a zajištění jejich kvalitního vzdělávání.

Nechceme čekat na ustanovení vlády

Jourová prozradila, že s jeho prosazením nechtějí čekat až na ustanovení nové vlády, proto by ho Poslanecké sněmovně chtěli předložit už koncem ledna, aby nabyl účinnosti co nejdříve.

„Tento zákon bude velmi nevýhodný pro politickou sféru, protože vznikne nezávislý profesionální státní aparát, který politik bude využívat jako své servisní pracoviště, na něhož se bude moci spolehnout, ale nebude moci například sám odvolávat vedení,“ upřesnila.

Heger připustil, že absence tohoto zákona je dluhem všech vlád, a to včetně té Petra Nečase. „Pokud ho chystaná koalice prosadí brzy, může jí to šlechtit, protože nestihne vyměnit aparát podle svého. Na druhé straně nejsem pro revoluční prosazení obrovských změn, ty jsou vždy doprovázené hrůzou z toho, co bude následovat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…