Babiš a Marksová prý zakročí proti švarcsystému

16.06.2014 10:38

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s jeho šéfkou Michaelou Marksovou hodlá vypracovat jasnou definici a zvýšit počet kontrol nelegální práce. Přitvrdit by měl i boj proti takzvanému švarcsystému, kvůli kterému údajně hrozí daňové úniky. Píše o tom týdeník Ekonom a server Aktuálně.cz.

Babiš a Marksová prý zakročí proti švarcsystému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová

„Švarcsystém považuji za velký problém ekonomiky a je nutné proti němu zakročit," řekla týdeníku Ekonom ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). K tlaku se má připojit i Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO), které se hrozí miliardových daňových úniků.

„Stát přichází o nemalé částky na odvodech. Tyto zdroje pak chybějí při financování systému veřejného zdravotního pojištění a hlavně v důchodovém systému," vysvětlila Babišova náměstkyně Simona Hornochová.

Regulace švarcsystému už od počátku roku 2016

K regulaci švarcsystému by od roku 2016 měly přispět kontrolní výkazy u DPH. Podle expertů mohou sloužit jako cenná indicie. Pokud totiž z výkazu bude prokazatelné, že osoba samostatně výdělečně činná dlouhodobě pracuje jen pro jeden subjekt, může být tento poznatek impulsem pro případnou kontrolu.

Podnikatelé se ale v době slabého hospodářského růstu začínají obávat o pracovní místa. Dávají přednost tiché toleranci, nebo jeho úplné legalizaci. Jen loni inspektoři práce odhalili švarcsystém u 196 zaměstnaných osob. Původně měly být kontroly tvrdší, po ostrém odporu podnikatelů je ale tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) nechala zastavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…