Babiš a osm ministrů budou dnes jednat s polskými protějšky

28.08.2019 6:39

Premiér Andrej Babiš a osm ministrů české vlády budou dnes ve Varšavě jednat se svými polskými protějšky. Babiš se nejprve sejde s předsedou polské vlády Mateuszem Morawieckým, se kterým bude mluvit o evropských tématech a vzájemné spolupráci obou států. Formou pracovního oběda se pak uskuteční společné zasedání české a polské vlády.

Babiš a osm ministrů budou dnes jednat s polskými protějšky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V době, kdy se Babiš sejde s Morawieckým, mají jednotliví ministři naplánovaná separátní jednání se svými kolegy. Ministr životního prostředí Richard Brabec by měl ve Varšavě se svým protějškem Henrykem Kowalczykem jednat především o problematice polského záměru rozšířit hnědouhelný důl Turów, který se nachází u českých hranic severně od Hrádku nad Nisou. Česká vláda podle ministerstva hodlá na schůzce zopakovat svůj požadavek na jasné stanovení mechanismu kompenzací za případně způsobené újmy v důsledku činnosti dolu.

Ministr obrany Lubomír Metnar bude se svým protějškem mluvit o posilování spolupráce mezi jednotlivými složkami české a polské armády. Na tiskové konferenci také podepíšou dohodu o spolupráci ve vojenském letectví. Ministr průmyslu Karel Havlíček chce se svým polským kolegou zhodnotit vzájemný obchod. Diskutovat chce také o podpoře v oblasti jaderné energetiky.

Společné zasedání vlád ve Varšavě bude šesté v pořadí. Zatím poslední společné jednání české a polské vlády se uskutečnilo loni v listopadu v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…