Babiš a slepičí prostitutky. Prezident Zeman vytáhl metaforu, nad kterou moderátorovi došla slova. Pak doporučil četbu o fungování České televize

30.10.2017 18:10

Speciálním hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl prezident Miloš Zeman. Hlava státu rozehrála svůj tradiční slovní koncert. Politická scéna prý dnes prezidentovi připomíná dvorek, na kterém je jeden kohout a několik slepic. Slepice dnes nechtějí vypadat jako prostitutky, ale kohout nakonec na některou z nich dolehne.

Babiš a slepičí prostitutky. Prezident Zeman vytáhl metaforu, nad kterou moderátorovi došla slova. Pak doporučil četbu o fungování České televize
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Jak se máte, jak vám slouží zdraví,“ zeptal se hned na úvod Jan Pokorný. „Já se mám velmi dobře, protože jsem přežil 28. říjen a mohl jsem udělit vyznamenání lidem, kteří si to podle mého názoru zaslouží,“ zdůraznil. Podotkl, že čeští novináři si nejčastěji všímají faktu, že státní vyznamenání dostal docent Petr Žantovský. „Ten napsal velmi hezkou knihu o České televizi, velmi kritickou knihu,“ pochvaloval si Zeman.

Pak raději opustil téma státního vyznamenání a přešel k povolební situaci v České republice. Pomohl si určitým podobenstvím. Česká politická scéna mu připomíná venkovský dvorek, na kterém stojí jeden kohout, kolem něj běhá osm slepic a všichni čekají, co bude dál.

„V prvních povolebních vyjednáváních slepice říkají, že to tomu kohoutovi nedají. A běhají v kolečkách po dvorku. Ale když slepice oběhne tak dvě až tři kolečka, tak najednou ten kohout na ni dolehne. Promiňte mi, že používám tuto metaforu. Pokud by slepice neuběhla tato tři kola, tak by se cítila jako slepičí prostitutka. Ale když uběhne ta tři kola, tak už je všechno v pořádku,“ řekl prezident.

Existuje také možnost, že se zrodí menšinová vláda. Ostatní politické strany musejí vědět, že je Andrej Babiš nepotřebuje za každou cenu. Protože oceňuje, s jak velkým náskokem vyhrál Babiš volby, nebude mu překážet. Už proto, že ví, kolik sil stojí vyhrát volby. Na rozdíl od některých jiných politiků, kteří volby nikdy nevyhráli a možná také nevyhrají, prezident ví, kolik je za tímto vítězstvím práce.

Se smutkem prý hledí na to, jak skončily tyto volby pro ČSSD. Až bude se sociálními demokraty mluvit, připomene jim, že on sám vytáhl tutéž stranu ze sedmi procent na procent třicet dva, takže oni vidí, že to jde. „Já připomínám, že po volbách, kde ČSSD získala 20 procent, se sešlo předsednictvo strany a poměrem hlasů 20 : 13 vyzvalo Bohuslava Sobotku, aby rezignoval. To nebyl žádný lánský puč. V Lánech nebylo 33 sociálních demokratů. A kdyby se toto tehdy uskutečnilo, tak dnes nemusela mít ČSSD sedm procent,“ vyjádřil svůj názor prezident.

Tak či tak je připraven jmenovat Babiše premiérem, a to i když bude tento čelní politik obviněn z trestného činu v řádu desítek milionů korun. „Já už jsem to říkal, a dokonce i vy už jste si toho mohl všimnout. Dokonce i v Poslanecké sněmovně je teď Martin Netolický (ČSSD), který je už tři roky trestně stíhán. Mimochodem, je stíhán za úplatek 800 tisíc korun, což je poněkud směšná částka, ale budiž. Občané to věděli a stejně ho volili,“ řekl prezident.

Po chvilce však své vyprávění poupravil. „Můj mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že je to Hejtman Martin Půta (SLK),“ dodal prezident na adresu politika, a přesunul tak pozornost posluchačů z hejtmana Pardubického kraje na hejtmana kraje Libereckého.

Až se Andrej Babiš stane premiérem, měl by se pokusit o reformu českého školství, tak abychom byli připraveni na průmyslovou revoluci 4.0. Zatímco Zeman jako premiér reformy dělal, Bohuslav Sobotka (ČSSD) prý jen udržoval zemi v chodu, ale my potřebujeme reformy, takže by k nim měl Andrej Babiš přistoupit.

„Dovolte mi, abych se pochválil, já to dělám velmi rád a velmi často,“ řekl Zeman. Jeho kabinet prý zprivatizoval banky, zprofesionalizoval armádu a zavedl v Česku kraje. „Ty chce Babiš zrušit a já se mu to pokusím vymluvit,“ pravil Zeman.

Pár slov prezident věnoval Tomiu Okamurovi a jeho SPD. „Mě trošku dojalo, když mě vyzývá, abych podpořil zákon o obecném referendu. Zákon o obecném referendu předložila moje vláda před patnácti lety. A před dvěma lety jsem na půdě parlamentu přednesl plamenný projev na podporu zákona o obecném referendu,“ připomněl prezident. Pro vypsání referenda by podle prezidenta bylo dobré stanovit podmínku minimálně 250 tisíc občanů.

Podle prezidenta je jistě možná nastolovat otázku vystoupení z EU v referendu, ale prezident je bytostně přesvědčen, že bychom měli zůstat součástí Evropské unie. „Přes všechny výhrady ke krokům EU je Evropská unie náš osud, měli bychom v ní zůstat a měli bychom ji kritizovat za všechny její neuvážené kroky,“ uvedla hlava státu. Zeman tím chtěl dát najevo, že smýšlí proevropsky a že slovenský premiér Robert Fico nemá pravdu, když Slovensko označuje za proevropský ostrůvek ve střední Evropě. „Svým způsobem je to malá země a potřebuje zvyšovat svoji sebedůvěru,“ poznamenal na konto Slovenska Zeman.  

Pak se vrátil k Okamurovi. Pokud by Okamura kandidoval na prezidenta, je to prý jeho svaté právo. „Ale my máme do jité míry společné voliče, kde on by mi ubral deset procent voličů, aniž by se sám stal prezidentem. Je to tzv. lose-lose strategie,“ pravil prezident.

Některé Okamurovy nápady označil za dobré. Přímo skvělou myšlenkou je prý zrušení senátu a nijak špatně prezidentovi nezní ani myšlenka snížení počtu poslanců.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nakonec Janu Pokornému sdělil, že v dnešním rozhovoru ani nepoužíval sprostá slova, takže se po pár letech polepšil. Před pár lety použil v živém vysílání slovo „ku*da“, když se vyjadřoval k ruské punckové skupině Pussy Riot.

„Dnes jsem ani nepoužíval překlad názvu ruské rockové skupiny,“ prohlásil prezident. „Tak u toho, pane prezidente, prosím zůstaňte, děkuju,“ skočil Zemanovi do řeči raději Pokorný. „Já u toho zůstanu, ale chtěl bych připomenout, že tahle skupina už dnes ani neexistuje, což připomínám všem, kteří ji považovali za uskupení bojující za lidská práva,“ zaznělo také z úst prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…