Babiš bojuje proti nám všem, udeřil šéf ODS Fiala. A vojáky NATO už tu máme

05.03.2015 19:51

Hostem čtvrtečního Interview ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala. A pochvaloval si, že máme na našem území vojáky NATO, díky čemuž se dostal do ostrého sporu s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Následně Fiala vyčinil vládě i Rusku. Suchá nit nezůstala především na ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Babiš bojuje proti nám všem, udeřil šéf ODS Fiala. A vojáky NATO už tu máme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Mezi Ruskem a NATO probíhá velké poměřování sil. Dnešní svět se podle Fialy mění. "Mění se mezinárodní řád, bohužel ho porušilo Rusko. Podívejme se na Ukrajinu nebo na Blízký východ a Islámský stát. My na to musíme reagovat," zdůraznil hned v úvodu šéf ODS. S Ruskem to začalo anexí Krymu a Západ musí ukázat sílu. "Nemůžete pořád jen vyjednávat," zdůrazňoval host. I Česko musí ukázat, že je proti porušování mezinárodního řádu, který nás chrání.

"My jsme naštěstí součástí NATO a doufám, že jsme i pevnou součástí západních demokracií," podotkl k tomu šéf ODS, který poukázal na to, že ministerstvo obrany v minulém roce nevyčerpalo čtyři miliardy korun. ČR přitom nedává dost na obranu a neplní své závazky vůči NATO, což by se mělo změnit, jinak nás budou znovu zachraňovat Spojené státy.

"Mimochodem, když se mluví o přítomnosti vojáků NATO, tak my je tu už máme, protože i naši vojáci jsou součástí NATO,"  zdůraznil Fiala. Uvažuje se také o tom, že na našem území proběhnou společná cvičení českých a amerických vojáků, což je podle Fialy dobře.

Naše armáda je dobrá, vládě navzdory

Do vysílání vstoupil i šéf komunistů Vojtěch Filip, který si postěžoval, že se Česko stalo součástí NATO bez toho, aby o tom rozhodli občané v referendu. A když už jsme součástí této organizace, s čímž Filip nesouhlasí, tak tu mohou probíhat společná cvičení. Podle jeho názoru to ale vyhrotí situaci v již tak napjatých okamžicích.

Fiala Filipovi oponoval, že Západ tu není tím, kdo postupuje agresivně, v krizi na Ukrajině naopak podcenil imperiální ambice Ruska. Přitom bipolární svět, který vidíme dnes, se zrodil právě kvůli postupu Západu.

Pokud jde o stav naší armády, tak je podle Fialy kvalitní i navzdory některým krokům vlády. Bude-li třeba, budeme důstojnou součástí sil NATO. Zatím by byl ale opatrný v opětovném zavedení povinné vojenské služby. Teď je podle jeho názoru třeba řešit jiné věci. V tuto chvíli je třeba, aby jednotně vystupovali přední představitelé českého státu. Nejednota je vidět už na postoji k sankcím vůči Rusku. "Sankce jsou přitom nástrojem, jak Rusko donutit ke spolupráci," podotkl předseda ODS ve věci ukrajinské krize.

"Nebudeme mít lepší zabezpečení naší prosperity a bezpečnosti, pokud nebudeme pevnou součástí Západu," zdůrazňoval také Fiala. Pokud by někdo chtěl Česko pasovat do role jakéhosi mostu mezi Západem a Východem, drží se naivní představy, která se v minulosti ukázala jako neudržitelná. Stačí se poučit z historie.

Babišův třídní boj proti živnostníkům

V závěru pořadu předseda ODS ostře kritizoval ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše za to, že údajně vyhlásil třídní boj živnostníkům. "Registrační pokladny jsou nesmysl, který poškozuje nás všechny," zdůraznil. Elektronická evidence tržeb podle jeho názoru není ničím jiným než snahou zavést registrační pokladny v modernější podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…