Babiš bude jednat v Estonsku o obraně, migraci i vzájemných vztazích

30.11.2019 8:58

Bilaterální, zejména ekonomické vztahy, digitalizaci, otázky Evropské unie, migrace, ale především obrany, bezpečnosti a kyberbezpečnosti bude probírat premiér Andrej Babiš (ANO) přespříští týden při návštěvě Estonska se svým tamním protějškem Jürim Ratasem, uvedla ČTK.

Babiš bude jednat v Estonsku o obraně, migraci i vzájemných vztazích
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Vyplývá to z dokumentu k návštěvě, kterým se bude zabývat vláda. Babiš navštíví i leteckou základnu v Ämari, kde od září opětovně působí čeští piloti v rámci mise NATO na ochranu vzdušného prostoru Pobaltí s pěti letouny JAS-39C Gripen.

Babiš bude v Estonsku 10. a 11. prosince, kromě premiéra Ratase se sejde s předsedou estonského parlamentu Hennem Pölluaas‎em. „Setkání by se mělo zaměřit především na bilaterální vztahy, posílení ekonomických vztahů obou zemí, účast českého letectva v misi NATO, otázku digitalizace a umělé inteligence,“ uvádí materiál úřadu vlády.

Tématem bude i spolupráce visegrádské skupiny (V4, tj. ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a severských a baltských zemí sdružených ve skupině NB8 (Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Lotyšsko, Litva, Norsko a Švédsko). České předsednictví V4 plánuje na příští rok uspořádat summit šéfů diplomacií ve formátu V4+NB8, který naváže na letošní dubnové setkání v litevské Palanze.

Babiše, kterého do Estonska doprovodí manželka Monika, čeká i jednání v Centru excelence pro kybernetickou obranu (CCDCOE), kde se podle materiálu sejde s vedením centra a s třemi novými českými experty.

Na základně Ämari, kam Babiš také zamíří, působí od září 95 příslušníků české armády. Zodpovědnost za ochranu prostoru nad Estonskem, Litvou a Lotyšskem mají Češi na starost společně s dánskými a belgickými letci. České vzdušné síly jsou v Pobaltí za posledních deset let nasazeny potřetí, naposledy tam působily v roce 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…