Babiš bude jednat v Kyjevě s ukrajinským prezidentem

19.11.2019 6:05

Jednání s ukrajinskými vrcholnými politiky má dnes na programu český premiér Andrej Babiš, kterého v Kyjevě doprovází i ministr průmyslu Karel Havlíček a početná podnikatelská delegace. Babiš bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, premiérem Oleksijem Hončarukem a předsedou parlamentu Dmytrem Razumkovem. Tématy jednání má být hlavně hospodářská spolupráce, situace na Ukrajině a podpora evropského směřování Ukrajiny.

Babiš bude jednat v Kyjevě s ukrajinským prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Cíl cesty je podle českého premiéra především ekonomický, v Kyjevě dnes Babiš vystoupí i na zahájení podnikatelského fóra. Před odletem z Prahy ujistil, že Česko "jasně podporuje územní celistvost, jednotu, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny". Připomněl také, že Ukrajinu navštívil český premiér naposledy v roce 2008.

S premiérem Babišem a ministrem Havlíčkem do Kyjeva letí zhruba 90 podnikatelů. "Budeme hlavně mluvit o naší ekonomické spolupráci," řekl Babiš. Ukrajina má podle něj velký potenciál pro český export. Premiér též doufá v navázání dlouhodobějších vztahů s nynější politickou reprezentací.

Havlíček uvedl, že český vývoz na Ukrajinu má hodnotu zhruba 1,3 miliardy eur (33,3 miliardy Kč) a dovoz asi jednu miliardu eur. Vzájemný obchod v posledních třech letech roste díky zavedení zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Investici nebo kancelář má podle Havlíčka na Ukrajině 200 až 220 českých firem.

K ruské anexi ukrajinského Krymu a působení proruských separatistů na východě Ukrajiny Babiš řekl, že Česko zastává pozici EU. Ta na Rusko uvalila sankce. Zásadní bude podle Babiše "normandský summit" 9. prosince, na němž se setká Zelenskyj s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Pro celou Evropu by bylo důležité, kdyby toto jednání dospělo k nějakým konkrétnějším výsledkům a pomohlo by najít politické řešení a normalizovat vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem," řekl Babiš.

Česko toto pololetí předsedá takzvané visegrádské čtyřce (V4; ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko), a tak chce Babiš pozvat ukrajinského prezidenta Zelenského a premiéra Hončaruka do Prahy, kde by mohli jednat i s partnery z V4.

Vztahy mezi Kyjevem a Budapeští jsou ale nyní napjaté kvůli sporu o práva maďarské menšiny na Ukrajině, Maďarsko se snaží blokovat ukrajinské snahy o sblížení se Severoatlantickou aliancí. Babiš tyto vztahy charakterizoval jako "delikátní". "Uvidíme, jestli pan prezident nebo pan premiér budou mít chuť to naše pozvání akceptovat," řekl Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…