Babiš bude mít další problém s penězi do rozpočtu. Senátor ho odhadl tak na pět miliard

08.07.2015 21:08

Senátor Ivo Valenta se vyjádřil k chystanému projednávání novely loterijního zákona, jejímž autorem je poslanec Jan Volný (ANO). Podle Valenty na tom ale stát nevydělá. „Právě naopak,“ píše senátor.

Babiš bude mít další problém s penězi do rozpočtu. Senátor ho odhadl tak na pět miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zakladatel holdingu Synot Ivo Valenta

Podle Valenty není pravda, že Volného návrh novely zajistí státní kase více než dvě miliardy navíc, které by šly pak třeba do sportu. „Stane se přesný opak. Zapláčou zase sportovci, na které si prázdnými sliby vládní politici zvykli myslet jen před volbami,“ píše majitel sázkové kanceláře Synot.  

Podle něj se i náměstek ministra financí Ondřej Závodský nechal v médiích slyšet, že slibované miliardy budou těžko splnitelným snem a podle něhož prý stejně peníze skončí na proplacení nejrůznějších státních dluhů. Jak Valenta uvádí, realita prý bude ale ještě horší.

Celý komentář ZDE

„Jsem přesvědčený o tom, že může kabinet počítat spíše s propadem inkasovaných daní minimálně o pět miliard,“ napsal senátor s tím, že vychází z mnohaletých zkušeností v mnoha světových ekonomikách. Navrhované navýšení loterijní daně podle něj způsobí likvidaci legálních českých loterïjních firem, jejichž místo ihned obsadí nelegální hazard. „Hrát se prostě bude dál, jen místo na legálních a regulovaných přístrojích na internetu, tabletech, chytrých telefonech nebo kvízomatech,“ varuje Babiše a spol. Valenta.

Novela je výsměchem Evropské komisi

Snaží se svou tezi dokázat i na nedávném verdiktu Evropského soudního dvora, který rozhodoval o stížnosti maďarských loterijních firem proti postupu tamní vlády. Ta se podle senátora také nechala unést na módní vlně protiloterijního populismu, a tak skokově zvýšila loterijní daně a takřka okamžitě rušila platně vydaná povolení na provozování loterií. „Postup evropští soudci označili za protiprávní a zcela v rozporu s unijním právem,“ straší šéf Synotu.

Celý text Ivo Valenty k přečtení ZDE.

Jak Valenta uvádí, za výsměch musí tuto novelu považovat Evropská komise, která prý již dávno zahájila s Českou republikou oficiální vytýkací řízení, v němž kritizuje stát za to, že platný loterijní zákon neoprávněně diskriminuje loterijní firmy ze členských států EU ve prospěch domácích provozovatelů, což je opět v rozporu s unijním právem. „Místo toho, aby vláda uvedla urychleně tento stav do právního souladu, experimentuje s nesmyslnými ad hoc daňovými novelami, kterými nejenže otevírá českou náruč nelegálnímu hazardu, ale zároveň ukazuje do Bruselu holý zadek a čeká, až ji do něj někdo pořádně nakope,“ rozčiluje se

Podle Valenty volají seriózní české loterijní firmy po tom, aby v České republice konečně začala platit nová, spravedlivá, dlouhodobá a funkční pravidla pro fungování loterijního průmyslu. „Jednorázové výstřelky, jako je novela poslance Volného, stejně nic nevyřeší. Skutečně řešení problémů jen oddálí,“ uzavírá svůj názor Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…