Babiš bude ve Francii v místě, kde legionáři slíbili věrnost ČSR

30.06.2018 6:06

Premiér Andrej Babiš dnes podnikne jednodenní návštěvu Francie; v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa navštíví místo, kde českoslovenští legionáři přísahali věrnost republice. Pietního aktu s kladením věnců se brzy odpoledne zúčastní také slovenský premiér Peter Pellegrini. Ráno přijme oba premiéry v Elysejském paláci v Paříži prezident Emmanuel Macron. Na programu mají každý zvlášť s Macronem půlhodinové jednání, píše ČTK.

Babiš bude ve Francii v místě, kde legionáři slíbili věrnost ČSR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

Podle Úřadu vlády České republiky budou Babiš s Macronem jednat o budoucnosti Evropské unie a vzájemné spolupráci v oblasti bezpečnosti a o spolupráci obou zemí v rámci regionálních uskupení, transatlantických vazbách a aktuálních mezinárodních tématech. Na závěr jednání oba partneři podepíší Akční plán česko-francouzského strategického partnerství pro období 2019-2022. V pořadí již čtvrtý Akční plán definuje řadu projektů, na kterých budou obě země dlouhodobě spolupracovat.

Macron se navzdory původním předpokladům nezúčastní slavnostního ceremoniálu, který se bude konat na planině nedaleko Darney na severovýchodě Francie. Tam se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Macrona v Darney zastoupí francouzská ministryně obrany Florence Parlyová.

Odpoledne Babiš navštíví ještě nedaleké městečko Bataville (Baťovo město), které nechal ve 30. letech na severovýchodě Francie postavit i s továrnou na obuv Tomáš Baťa. V obci vzniklé po vzoru zástavby ve Zlíně ještě žijí bývalí zaměstnanci závodu, který byl z ekonomických důvodů uzavřen před téměř dvěma desítkami let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…