Babiš by měl po volbách skončit v opozici, naznačuje Stanjura z ODS

19.10.2016 19:40

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se ve středečním Interview ČT24 rozzlobil na ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) za to, že nepracuje na dostatečně kvalitní novele zákona o střetu zájmů, resp. brzdí její přijetí. Pochválil svou ODS a přes obrazovky poslal vzkaz šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Kroutil také hlavou nad prohlášením nejvyšších ústavních činitelů směrem k Číně.

Babiš by měl po volbách skončit v opozici, naznačuje Stanjura z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasující Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura si posteskl, že ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier brzdí přijetí novely zákona o střetu zájmů, ačkoli je to zákon důležitý, když tu máme současného ministra financí Andreje Babiš (ANO), který vlastní některá média v České republice. Novela zákona by měla zakázat členům vlády vlastnit média. „Nejjednodušší řešení je, aby politici, kteří drží média, skončili v opozici. To je také řešení a podle mě je to správné řešení,“ prohlásil s úsměvem host pořadu. „Andrej Babiš je porazitelný,“ zaznělo také z úst Stanjury.

Babišovce se pokusí porazit i ODS, která chce nabídnou pozitivní program. Dlouhodobě např. prosazuje finanční ústavu, která by měla Českou republiku chránit před přílišným zadlužováním. Občanští demokraté mohou být částečně spokojeni už dnes, protože se podařilo rozbít dosud mnohde vládnoucí koalice ČSSD a komunistů. Poukázal také na to, že Babiš vyhrál krajské volby toliko s jedenadvaceti procenty hlasů. „Je to vítězství, to nezpochybňuju, ale není to tak významné vítězství, které se předpokládalo. Andrej Babiš je prý tedy opravdu porazitelný.

Ve druhé polovině pořadu ocenil, že se česká sněmovna zastala Izraele ve sporu s OSN, respektive s Organizací OSN pro vzdělání, vědu a kulturu. „My jsme se zastali Izraele a já myslím, že je to dobře, protože je to náš spojenec. Možná se bude jednou i nám dít nějaké příkoří a oceníme, když se nás spojenci zastanou,“ vyjádřil svůj názor Stanjura, který ocenil i fakt, že pro usnesení sněmovny hlasovaly prakticky všechny strany, vyjma komunistů, takže se většina politických stran shoduje na zahraničních vztazích České republiky i s Izraelem.

Stranou pozornosti Zbyňka Stanjury nezůstala ani rezoluce čtyř nejvyšších ústavních činitelů České republiky směrem k Číně. „Je to nedůstojné,“ řekl jasně Stanjura. Hodně se u nás sice mluví o čínských investicích, jenže zatím to s nimi nevypadá nijak slavně. Naproti tomu investice z Tchaj-wanu jsou v České republice podstatně výraznější.

Stanjura navíc nevidí nic špatného na tom, že demokratické státy obchodují s Čínou, ale zároveň nezapomínají na otázku lidských práv. Předseda poslaneckého klubu ODS ve vysílání prozradil, že se mu nelíbilo, když expremiér Petr Nečas (ODS) kritizoval tzv. dalajlámismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…