Babiš byl agent StB! udeřil v ČT badatel. Pak zpochybnil svědky u soudu

26.06.2014 19:20

Rozhodnutí slovenského soudu, že Andrej Babiš byl v archivech veden jako agent StB neoprávněně, není překvapivé, prohlásil v ČT badatel ÚSTR Radek Schovánek. Ten u soudu také vypovídal. Přesto se nadále domnívá, že Babiš agentem byl.

Babiš byl agent StB! udeřil v ČT badatel. Pak zpochybnil svědky u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Spis se záznamem Andreje Babiše byl veden v souladu s tehdejšími předpisy. Pokud by si příslušník chtěl vést fiktivního agenta, což nedává logiku, udělal by to jinak. Lze Andreji Babišovi rozumět v tom, že se necítí jako agent. On byl člen KSČ, byl v nomenklatuře a styky s bezpečností byly v podniku zahraničního obchodu normální,“ uvedl Schovánek.

Byla StB parta kamarádů?

Ten také pochybuje o hodnověrnosti svědectví, která u soudu podali tehdejší příslušníci. „Soudkyně prý rozhodla na základě svědectví těch příslušníků. Jejich svědectví je ale pochybné. Bývalí příslušníci dnes často před soudy lžou, protože se domnívají, že jejich zločiny jsou promlčené. Mělo by proti nim být zahájeno trestné řízení,“ pokračoval.

„Pokud dlouhodobě falšovali přísně tajné dokumenty, museli být velmi hloupí, velmi drzí, anebo by StB musela být jenom parta kamarádů, kteří si hráli. Pak by se nutně relativizovaly jejich zločiny, přestávali by být viníky a došlo by se k tomu, že vlastně nebyli ani oběti. Pak je otázka, jestli to všechno nebyl nějaký matrix, ze kterého jsme se jednoho dne probudili,“ dodal ironicky Schovánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…