Babiš byl agent. Upozorňoval na podvody a korupci, to víme jistě, uvedl badatel

23.11.2017 10:25

Slovenský badatel Ústavu paměti národa Jerguš Sivoš analyzoval agenturní minulost Andreje Babiše. Podle jeho slov byl Babiš Burešem vědomým tajným spolupracovníkem StB. Rozhovor s ním přinesl časopis Reflex.

Babiš byl agent. Upozorňoval na podvody a korupci, to víme jistě, uvedl badatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Andrej Babiš pod krycím jménem Bureš je podle všeho uveden ve svazcích a spisech československé StB pod názvy Vojak, Oko, Ekron nebo Mosten. Babiš sám však uvádí, že vědomě s StB nikdy nespolupracoval. I když mu nejprve soudy v Bratislavě daly za pravdu, nyní slovenský ústavní soud jejich rozhodnutí zrušil, Babiš je tak znovu evidovaným agentem StB. Sivoš, jenž připravoval odborný posudek pro soud, pak pro Reflex tvrdí, že Babiš byl vědomým spolupracovníkem.

Sivoš nad posudkem seděl několik měsíců. „Měl jsem ale tu výhodu, že ještě před začátkem kauzy Babiš jsem se důkladně věnoval XII. správě SNB, o níž jsem napsal knihu. A právě pod tuto správu spadal odbor na ochranu socialistické ekonomiky a pod něj agent Bureš patřil,“ řekl Sivoš, jenž při psaní posudku přečetl desetitisíce stran. Bureš byl podle jeho slov nejprve veden jako důvěrník, následně jako agent. 

Mimo jiné také našel materiál, v němž StB prověřovala nejdříve spolehlivost spolupracovníka Bureše, zda je vůbec vhodným člověkem na spolupráci. „Museli jsme porovnávat seznamy osob, seznamy dokumentů v jeho spise s jinými dokumenty, abychom si ověřili, že to ‚sedí‘, a to se potvrdilo,“ řekl Sivoš a popírá Babišova slova, že by jeho spis byl zfalšovaný či zmanipulovaný. Už i proto, že agent Bureš figuruje hned v osmi různých spisech či svazcích. 

„Konkrétní míra spolupráce se dá ze zachovaných dokumentů určit jen velmi obtížně. Svazek tajného spolupracovníka měl hned několik podsvazků a jedním z nich byl i souhrn, přehled vlastních zpráv. Faktická činnost agenta. Tato část svazku byla v roce 1989 zničena. Rozsah spolupráce tedy můžeme odvodit jen z jiných agenturních záznamů, které se dochovaly. Víme, že Andrej Babiš upozorňoval na korupci, na podvody ve firmě Petrimex,“ popsal pak také Sivoš.

Závěrem pak také uvedl, že při soudním procesu s Babišem se rozhodně nedostal pod žádný tlak a pro jeho badatelskou činnost měl vytvořeny maximálně vstřícné podmínky. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…