Babiš chce opět navrhnout snížení DPH z točeného piva

29.08.2016 12:40

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš ve středu na koaliční radě opět navrhne snížení DPH na točené pivo z 21 na 15 procent. Řekl to dnes na tiskové konferenci k zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Babiš letos v lednu navrhoval nižší DPH u točeného piva a zdůvodňoval to podporou restauračních služeb kvůli vyšším nákladům v souvislosti s EET. Koalice ale tuto diskusi v březnu odložila. Vrátit se k tomu chtěla až po vyhodnocení letošního výběru DPH.

Babiš chce opět navrhnout snížení DPH z točeného piva
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Babiš chtěl na začátku roku prosadit v koalici přeřazení točeného piva a nealkoholických nápojů v rámci restauračních služeb do druhé snížené sazby DPH. ČSSD následně navrhla převést do desetiprocentní sazby základní potraviny. KDU-ČSL byla proti změnám v DPH. Pravicová opozice tehdy uvedla, že Babišův záměr je populismus a začátek předvolební kampaně.

Česko má tři sazby DPH. Základní je 21 procent. Snížená sazba činí 15 procent a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deset procent. První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Vládní koalice prosadila elektronickou evidenci tržeb přes námitky opozice letos v únoru, v první fázi bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Prošel i doprovodný zákon, který mimo jiné přeřadí stravovací služby kromě podávání alkoholu z 21procentní sazby DPH do 15procentní.

Sníženou sazbu na pivo a popřípadě další alkoholické nápoje mají v EU například Rumunsko nebo Chorvatsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…