Babiš chce prý ovládnout miliardy ze zdravotnictví. Tomáš Cikrt upozornil na zajímavé nákupy jeho firem

30.09.2014 20:33

Hostem úterního vydání Interview ČT24 byl bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví a šéfredaktor internetového serveru Zdravotnickydenik.cz Tomáš Cikrt. Pohovořil o auditu čerpání unijních peněz českými nemocnicemi v režii Ministerstva financí. Podle Cikrta jsme svědky snahy Andreje Babiše ovládnout rezort zdravotnictví a získat tak kontrolu nad penězi, které přes něj proudí.

Babiš chce prý ovládnout miliardy ze zdravotnictví. Tomáš Cikrt upozornil na zajímavé nákupy jeho firem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Probíhající audit Ministerstva financí, prověřující čerpání peněz z EU u dvou desítek českých nemocnic, způsobil názorový rozkol uvnitř vládní koalice. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zpochybňuje transparentnost auditu, šéf státní kasy Andrej Babiš odkazuje na Evropskou komisi a obviňuje sociální demokracii z předvolebního boje. Do mediální přestřelky byl nakonec nucen vstoupit premiér Sobotka, který si po skončení auditu hodlá oba ministry pozvat a celou věc urovnat.

Tomáš Cikrt v pořadu České televize vyjádřil přesvědčení, že tak velký problém, za jaký je celá věc vydávána, to není. Nicméně má obavy, zda se zdravotnictví nestává kolbištěm politického boje. Podle něj nejde ani tak o předvolební boj jako o celkovou moc ve státě a kontrolu nad penězi ve zdravotnictví. Dojem boje o moc v něm způsobuje zejména to, že pochybení bylo nalezeno u všech prověřovaných nemocnic, a také probíhající mediální invaze Ministerstva financí.

Babiš chce ovládnout zdravotnictví

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podle bývalého mluvčího Ministerstva zdravotnictví hodlá ovládnout rezort zdravotnictví, včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cikrt v této souvislosti připomíná podnikání Andreje Babiše ve zdravotnictví – údajně koupil kliniky na reprodukci – čímž by se v případě obsazení Ministerstva zdravotnictví mohl dostat do střetu zájmů. Kroky ministra financí proto prý naznačují, že půjde po krku ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi, což dostává míč na stranu sociální demokracie. Ta by nyní měla uhájit svoji pozici v čele rezortu zdravotnictví.   

Kdyby se nakonec ukázalo, že nemocnice skutečně pochybily a musely tak vrátit unijní peníze, mohli by to podle Cikrta pocítit i pacienti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…