Babiš chce tahat miliardy z národní banky. Ekonom vyslovuje varování

21.02.2014 11:55

Černým Petrem je pro ministra financí Andreje Babiše (ANO) i guvernéra ČNB Miroslava Singera míra nezaměstnanosti. Ve svém komentáři v Lidových novinách o tom píše Lukáš Kovanda a všímá si i Babišova pošilhávání po penězích v sejfu ČNB, které banka získala v důsledku listopadové intervence.

Babiš chce tahat miliardy z národní banky. Ekonom vyslovuje varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Už papír je problémem

Lukáš Kovanda píše v Lidových novinách o pošilhávání Andreje Babiše po penězích v ČNB, ale nejprve se zastavuje u černého Petra, kterým prý z makroekonomického hlediska je vysoká míra nezaměstnanosti. Podle Kovandy je možné, že se ještě zvýší, a to navzdory ekonomickému oživení.

„Firmy totiž nejprve pořádně naloží stávajícím zaměstnancům, případně prodlouží směny tam, kde byly kvůli krizi zkrácené. Mohou si to dovolit. I zaměstnaní lidé jsou stále vylekaní ze situace na trhu práce. Ještě nějaký čas tudíž budou celkem ochotně držet pusu a krok. Jen aby se také neocitli na dlažbě,“ píše Kovanda.

Dále ve svém komentáři v LN píše, že minulá období nahrávala spíše zaměstnavatelům a prý se na tom letos nic měnit nebude. „V jistém smyslu ale zaměstnavatelé otálením s přijímáním nových pracovníků půjdou sami proti sobě. Spotřeba obyvatelstva – tedy poptávka po zboží a službách jednotlivých firem – totiž spíše stagnuje. Těžko lze přitom čekat zlepšení, dokud nenastane zvýšení reálných mezd. A to nenastane, dokud k němu nebudou nuceni, například tím, že by museli začít ve větším objemu než doposud přetahovat zaměstnance konkurenci,“ konstatuje Kovanda.

Komentátor pak poukazuje na to, že vysoká nezaměstnanost je černým Petrem i pro guvernéra ČNB Miroslava Singera. Ten by prý uvítal výrazněji klesající míru nezaměstnanosti a dal by ji tak do souvislosti s kritizovaným oslabením koruny loni v listopadu.

Vláda by prostředky z ČNB umořila dluh

Černý Petr je tedy znám, ale Kovanda píše v LN i o žolících. Babiš a lidé z jeho okolí se totiž nechali slyšet a mluvili o žolíkovi v Singerově sejfu. Jde prý o volné mnohamilionové prostředky, které centrální banka získala například právě intervencí. Vládě by se prý hodily do rozpočtu.

„Nešlo by ale o cinklého žolíka? Vždyť by pak teoreticky stačilo korunu oslabit ještě citelněji, realizovat o to vyšší zisk, jehož převodem z centrální banky na vládu by třeba byly umazány veškeré její dluhy. Dluh by byl snížen, ba eliminován, ovšem za cenu oslabení kupní síly měny, za cenu inflace,“ popisuje Kovanda.

Komentátor se domnívá, že ministr by neměl chodit pro žolíka do centrální banky, ale dodává, že mnozí významní ekonomové navrhují řešit zadlužení států (jako třeba Řecko) pohřbením dluhů v rozvaze Evropské centrální banky. Kovanda upozorňuje, že pohřbívání dluhů v rozvaze centrální banky nemá principiálně daleko k Babišovu uvažování tahání žolíka z centrální banky.

reklama

autor: dkr

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…