Babiš chtěl udržet komunisty projektem státní banky. Ale ti mu návrh hodili na hlavu

09.04.2021 8:37

Komunisté se dál zlobí na Andreje Babiše. Zlobí se na něj tolik, že už odmítají podporovat menšinovou vládu Andreje Babiše (ANO). Neukonejšil je ani návrh na vybudování komerční banky zřízené státem. Po jejím zřízení sice komunisté volají, ale mají pocit, že jim Babiš předložil mizerně zpracovaný návrh a navíc ještě pozdě. Jen krátce před koncem vlády.

Babiš chtěl udržet komunisty projektem státní banky. Ale ti mu návrh hodili na hlavu
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) v Událostech komentářích

Menšinová vláda ANO a ČSSD se mohla po tři roky opírat o podporu komunistů. Právě s nimi ministraně financí hnutí ANO Alena Schillerová opakovaně jednala o podpoře státních rozpočtů a Babiš komunisty opakovaně žádal o prodlužování koronavirového nouzového stavu. A komunisté Babišovi většinou vyhověli. Pokud splnil jejich podmínky.

A právě tady teď narazila kosa na kámen. KSČM podpořila rozpočet na letošní rok pod podmínkou, že Babiš obere armádu o 10 miliard a použije tyto peníze na boj s koronavirem. Ministr obrany za ANO Lubomír Metnar však po novém roce požadoval peníze zpátky a také je dostal, což se komunistům ani trochu nelíbí.

A to není jediná věc, která komunisty zlobí.

Mají dojem, že Babiš málo plní to, co si s nimi dohodl v toleranční dohodě. Příliš pomalu pracuje na sloučení pojišťoven Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra a zanedbal vybudování státní komerční banky, k jejímuž zřízení se výměnou za podporu menšinové vlády také zavázal.

Babiš se pokusil získat důvěru komunistů zpět návrhem na zřízení komerční banky, ale z KSČM zaznívají hlasy, že jednak svůj návrh předložil příliš krátce před koncem funkčního období stávající Sněmovny, takže se zákon nestihne schválit, ale také považují Babišův návrh za nedopracovaný.

Deník N napsal, že Babiš komunistům navrhl, že státem řízená komerční banka může vzniknout z Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB).

„Nejsem přesvědčen o tom, že je to materiál, který by měl sloužit k tomu, že bychom vládě ustoupili a dohodu o toleranci dál realizovali,“ řekl Filip ČT.

„Vlastně by to byla banka retailového typu, která by měla možnost otevření účtu pro fyzické i právnické osoby. Dále by ale, podobně jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, dávala nějakou podporu, ale zároveň poskytovala i klasické úvěry, jelikož cesta k úvěru není pro mnohé podnikatele snadná,” doplnil Filip pro server iDNES.cz.

Většina ekonomů se shoduje v tom, že je to špatný nápad.

„Vidím tam jen samé mínusy, máme fungující bankovní sektor a soukromé banky obstály i v covidové krizi. Na trhu není prostor pro banku, ve které by figuroval stát. Navíc pokud by poskytovala například úvěry pro nebonitní občany, šlo by to vlastně z kapes daňových poplatníků,” uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka Danuše Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…