Babiš dává smrtelnou ránu ekonomice. Šedá eminence ODS doporučuje německý postup

20.03.2020 21:53

„Opatření české vlády jsou bez praktického přínosu a dávají smrtící ránu české ekonomice,“ varuje pražský právník a člen ODS Jan Klusáček, o němž se spekuluje jako o vlivné šedé eminenci Fialova vedení. Podle Klusáčka lepší postup ve zvládání koronavirové pandemie zvolili naši němečtí sousedé. Tvrdá opatření ze strany našeho státu dle jeho názoru povedou ke zhoršení zdravotnického systému a k prohlubování chudoby. Máme tak spíše očekávat i mrtvé, v této souvislosti.

Babiš dává smrtelnou ránu ekonomice. Šedá eminence ODS doporučuje německý postup
Foto: Screen ČT24
Popisek: Tisková konference po jednání vlády, které schválilo podporu za epidemie

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
Svůj komentář na serveru Info.cz Klusáček otevírá s narážkou na „vlnu rouškování“. Domácí výroba roušek je podle něho „pěkným příkladem české schopnosti improvizovat a vzájemně si pomáhat tváří v tvář drastickému selhání vlády“.

Epidemie prý již mohla být „dávno pod kontrolou“. „Nesmíme přitom ovšem zapomínat, že kdyby dostatek roušek a respirátorů pro všechny vláda dávno zajistila, nařídila jejich nošení a nastavila systém masivního testování, mohla být pandemie dávno pod kontrolou, a to za cenu minimálních zásahů do běžného života společnosti,“ tvrdí Klusáček, přičemž kritizuje současná opatření vlády.

„Místo toho se ovšem vládní představitelé předhánějí, kdo přijde s drsnějším omezením a dá tak najevo, že právě on je ten kompetentní politik silné ruky, který bojuje s koronavirem jako sv. Jiří s drakem. Naposledy se takto ‚předvedl‘ náměstek ministra zdravotnictví profesor Prymula, který začal přemítat o úplném zákazu vycházení, aniž by ovšem specifikoval, jak si takové opatření představuje,“ píše právník. Myslí si, že by se tato opatření opírala o „udavače“.

Podle Klusáčka tato opatření „bez praktického přínosu“ především „dávají smrtící ránu české ekonomice“. „Každý živnostník nebo majitel malé firmy, který kvůli nesofistikovaným opatřením zbankrotuje, každý zaměstnanec, který přijde o práci, představuje na jedné straně výpadek příjmů státu (a to v nejširším slova smyslu, stejně tak o peníze přijdou třeba i zdravotní pojišťovny), a na druhé straně další nataženou ruku se slovy ‚vládo pomoz!‘ Po zkušenostech šesti let vlád ANO a ČSSD asi nemusíme mít přílišná očekávání od toho, nakolik bude tato pomoc smysluplná, efektivní a jak rychle pomůže postiženým se zase postavit na vlastní ekonomické nohy,“ míní Klusáček.

A přikládá velmi silná slova: „Objevují se argumenty, že pro záchranu byť jediného života není žádná cena příliš veliká. To ovšem možná platí v morální filozofii, ale nikoli v reálné politice a ekonomice.“

Ekonomické zhoršení se podle právníka podepíše na stavu našeho zdravotnictví, což poté povede v důsledku k úmrtí pacientů. Příkladem dává onkologické pacienty či pacienty s mrtvicí.

Očekává, že německý přístup ke koronavirové pandemii bude efektivnější. „Pokud Němci zvládnou pandemii mnohem lépe než my (což je dost realistické očekávání), začnou se dramaticky rozevírat mzdové nůžky pro zdravotnický personál, v Německu se platy budou zvyšovat, u nás ne. Další lékaři a sestry tedy odejdou a budu chybět českým pacientům, zhorší se dostupnost péče a kvůli tomu budou opět umírat lidé,“ nastínil.

Druhým problémem dle něj bude i růst chudoby mezi obyvatelstvem. Nejchudší se dle Klusáčka dožívají méně let a „chudoba zabíjí“. „Ano, tito mrtví jsou na první pohled hůř spočitatelní než ti na koronavirus a neobjevují se v každodenně aktualizovaných tabulkách v televizi. Ale nejsou o nic méně reální,“ uzavírá Jan Klusáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…