Babiš dnes uvedl do úřadu zbývající čtyři ministry své vlády

18.12.2017 14:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) před dnešním druhým zasedáním svého menšinového kabinetu uvedl do funkcí zbývající čtyři ministry, s kterými nestačil úřady navštívit bezprostředně po středečním jmenování vlády, napsala ČTK.

Babiš dnes uvedl do úřadu zbývající čtyři ministry své vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry vlády premiéra Andreje Babiše

Nový ministr zemědělství po uvedení do úřadu oznámil, že se bude soustředit mimo jiné na potravinovou soběstačnost Česka, ministryně pro místní rozvoj se zaměří na nový stavební zákon, ministr kultury chystá novelu zákona o památkové péči a ministr školství se bude zabývat finanční revizí inkluze.

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) chce vedle zlepšení potravinové soběstačnosti také zabránit snížení evropských dotací pro české zemědělce po roce 2020. Vyloučil možnost prodeje státních podniků Budvar a Lesy ČR. Tématem pro Babiše je také rozdílná kvalita potravin v různých evropských státech.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) by mělo připravovat nový stavební zákon, řešit dostupnost bydlení a pracovat na změně kompetenčního zákona. Nová šéfka ministerstva Klára Dostálová (za ANO) by při úpravě kompetencí měla transformovat resort na ministerstvo veřejného investování, o část agendy by pak měla přijít. Cestovní ruch má například převzít ministerstvo kultury, ještě před tím chce Dostálová dokončit hlavně novelu zákona o místních poplatcích, na které již MMR začalo pracovat.

Nový ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO) chystá novelu zákona o památkové péči. Chce připravit systém integrující programy památkové péče, aby byla podpora systematická. Plánuje také investice do výstavby nových objektů pro kulturní instituce. Babiš řekl, že je v plánu další zvyšování platů v kultuře. Na rozdíl od Dostálové chystá Šmíd personální změny, i když až na základě podrobného seznámení s prací každého člověka na ministerstvu.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) chce řešit finanční revizi inkluze, tedy společného vzdělávání. Nechce, aby náklady na inkluzi zasáhly do zvyšování platů školských pracovníků. Platy se zvedly naposledy učitelům o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent v listopadu. Odbory požadují pro pedagogy růst na 130 procent průměrné mzdy do roku 2020. Plaga by chtěl, aby se zvyšovala více netarifní část platů. Mohlo by to podle něj pomoct ředitelům, aby lépe oceňovali jednotlivé zaměstnance podle toho, jak jsou pro školu důležití. Babiš kritizoval státní příspěvky pro soukromé školy. Stát má podle něj vlastní kapacity pro umístění žáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…