Babiš dokáže vyslovit nekonvenční nápad, pochvaloval si Stropnický v Interview ČT

10.09.2015 19:31

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) usedl do křesla hosta čtvrtečního Interview ČT24. Z jeho úst jasně zaznělo, že možná budeme za černou ovci EU, ale měli bychom si v otázkách uprchlické krize trvat na svém. Mnohé západní země se totiž chovají pokrytecky. Pár slov padlo i na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Je to prý politik, který vyslovuje nekonvenční nápady. V pořadu došlo i na ruské angažmá v Sýrii.

Babiš dokáže vyslovit nekonvenční nápad, pochvaloval si Stropnický v Interview ČT
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Martin Stropnický

Pokud jde o uprchlickou krizi, Češi, Moravané a Slezané reagují emotivně. „Ta reakce je živená i mediálně,“ posteskl si šéf resortu obrany s tím, že dnes se na této ožehavé otázce přiživuje kdekdo. Jako ministr obrany se nechtěl přímo vyjádřit k tomu, zda by NATO mělo pomoci s řešením uprchlické krize. Nemělo by řešit přímo tuto evropskou věc, ale mohlo by pomoci s řešením příčin,“ konstatoval Stropnický. Co si tedy myslet o požadavku Andreje Babiše, aby evropské hranice chránilo i NATO. „Víte, pan Babiš je politik, který vyslovuje nekonvenční nápady,“ poznamenal k tomu ministr zvolený za Babišovo hnutí.

Jednotlivé členské státy EU by si ale měly říci o pomoc, pokud ji potřebují, a ostatní státy by jim měly pomoci. Totéž může platit o Turecku. Pokud by např. na svém území chtělo využít českou vojenskou polní nemocnici, mělo by o ni primárně požádat.

Za obrovskou chybu Stropnický považuje, že se v uprchlické krizi nedodržují pravidla. „Pokud si uprchlíci odmítají nechat sejmout otisky, tak se nemáme o čem bavit,“ konstatoval Stropnický. Česká republika je ochotna uprchlíkům pomoci, ale musejí respektovat naše pravidla. Naše země sice může být označována za určitou černou ovci EU, ale měli bychom si trvat na svém. „Myslím, že je v tom velká míra pokrytectví evropských zemí, které by měly dělat totéž, ale tamní politici k tomu nenacházejí odvahu.

Šéf resortu obrany k tomu dodal, že jako diplomat žil v řadě zemí, považuje se za kosmopolitního člověka, ale rozhodně nevnímá Česko jako xenofobní zemi. Jen máme trochu jinou demokratickou tradici než např. Rakušané, my vyjadřujeme více pochopení pro slovanskou migraci.

Ruské síly v Sýrii

Pár slov padlo také k ruskému vojenskému angažmá v Sýrii. Podle Stropnického by to mohl být problém, protože Rusko napomáhá syrskému prezidentovi Asadovi, aby se udržel u moci. Pokud by ale došlo k dohodě mezi Západem a Ruskem, určitá spolupráce by nepochybně mohla napomoci řešení krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…