Babiš dostal klacek na Fialu a Rakušana. Migrační pakt schválen, s kvótami

10.04.2024 21:00

„Evropský parlament dnes schválil migrační pakt se skrytými kvótami na uprchlíky,“ shrnul Andrej Babiš (ANO) na sociální síti X. Vyzdvihl jména Víta Rakušana a Petra Fialy coby osob, které migrační pakt dojednaly. Ministr vnitra spolu s premiérem nesou plnou odpovědnost za schválení paktu, který „ohrožuje naši bezpečnost“, i podle poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové a lékaře Borise Šťastného. Rozporuplné reakce na schválení migračního paktu zní i ze zahraničí.

Babiš dostal klacek na Fialu a Rakušana. Migrační pakt schválen, s kvótami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Evropský parlament dnes schválil migrační pakt – balíček obsahující deset legislativních návrhů.

„Vytvořili jsme pevný legislativní rámec pro řešení migrace a azylu v EU. Tento dokument se připravoval více než deset let. Dodrželi jsme však své slovo. Rovnováha mezi solidaritou a odpovědností. To je evropská cesta,“ informovala na sociální síti X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová.

Schválení migračního paktu komentoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Zdůraznil, že za Českou republiku pakt připravil a dojednal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) spolu s premiérem Petrem Fialou (ODS).

„Evropský parlament dnes schválil migrační pakt se skrytými kvótami na uprchlíky. Pakt připravili a dojednali ministr Rakušan a premiér Fiala v rámci jejich šíleného předsednictví EU. Chlubili se tím, plácali se po zádech a teď od toho dávají ruce pryč,“ psal Babiš na síti X.

Ačkoliv podle jeho názoru nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celého kontinentu, migrační pakt ji podle jeho názoru vůbec neřeší. Babiš poté zdůraznil důležitost červencových voleb do Evropského parlamentu. „Nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celé Evropy, ohrožuje naše hodnoty a ohrožuje způsob, jakým žijeme. Pakt migraci neřeší, a naopak migranty do Evropy už dávno pozval. Proto jsou červnové volby důležité. Musíme to změnit a Evropu a Českou republiku ochránit,“ uvedl předseda hnutí ANO.

Za velmi špatnou zprávu považuje schválení migračního paktu i bývalá členka ODS a současná poslankyně za ANO Jana Mračková Vildumetzová. Na síti X poděkovala europoslancům, kteří hlasovali proti. „Díky europoslancům, kteří hlasovali proti migračnímu paktu, bohužel to nestačilo. To, co nachystal a odmával Vít Rakušan, teď europarlament schválil,“ napsala Vildumetzová s tím, že Rakušan za finální podobu migračního paktu, který podle jejího názoru „ohrožuje naši bezpečnost“, nese plnou odpovědnost.

Rakušan s Fialou jsou podle slov českého lékaře a bývalého poradce prezidenta Václava Klause Borise Šťastného osobně zodpovědní za „skrytí povinných kvót na přijímání migrantů pod jménem ‚povinná solidarita‘“.

„Chceme-li být dál bezpečnou zemí, tato vláda musí co nejdříve skončit!“ tvrdí Šťastný. Jako někdejší poslanec stál například u povinného zavádění eReceptu.

Pro schválení hlasovali pouze dva čeští europoslanci

Hnutí ANO kvůli schválení migračního paktu europoslanci podá návrh na svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, informovala ČT24 krátce před sedmou hodinou večer. Na dnešní debatě s voliči to oznámila Alena Schillerová.

„Čeští europoslanci některé části migračního balíčku podpořili, jiné odmítli. Návrhy podle nich neřeší problém migrace komplexně a nejsou ambiciózní,“ uvádí ČT24.

Z českých poslanců hlasoval pro schválení migračního paktu pouze Luděk Niedermayer z TOP 09 a europoslankyně Radka Maxová za skupinu Progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.

Europoslanec Starostů Stanislav Polčák stejně jako Veronika Vrecionová z ODS nehlasoval.

Ostatní europoslanci ODS včetně Alexandra Vondry hlasovali proti.

Celkem bylo pro 322 hlasů, proti 266 a hlasování se zdrželo 31 europoslanců.

 

 

Polsko pakt odmítá, Německo podobně jako Vít Rakušan slaví úspěch

Podle ministra Víta Rakušana je nicméně schválení migračního paktu obrovským úspěchem. „Evropský parlament dal zelenou společnému celoevropskému řešení nelegální migrace. Je to dobrá zpráva pro všechny, kdo současný stav v oblasti migrace nepovažují za uspokojivý. Migrační pakt umožní účinnější ochranu vnějších hranic EU a rychlejší vyhošťování. Zároveň nebude žádnou členskou zemi zavazovat k přijetí migrantů na jejím území,“ uvedl na síti X Rakušan.

Schválení paktu je podle ministra vnitra prvním krokem, po kterém však musí následovat další. Zmínil například jednání se zeměmi mimo Evropskou unii a pomoc v místech, odkud nelegální migrace do Evropy proudí.

„Obrovský úspěch. Evropa se o společné funkční řešení snaží minimálně od migrační krize roku 2016. Povedlo se to až teď. Variantou společného řešení je konec Schengenu,“ to však Rakušan odmítá.

Polsko v čele s premiérem Donaldem Tuskem nepřijme mechanismus pro relokaci migrantů, přestože ho Evropský parlament dnes schválil.

Na rozdíl od Tuska přijetí migračního paktu vítá německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

„V Evropě jsme překonali hluboké rozdělení, pokud jde o migraci. Pokračujeme v ochraně lidí prchajících před válkami a terorem a konečně tuto odpovědnost v rámci EU spravedlivěji rozdělujeme. Účinně omezíme nelegální migraci,“ uvedla německá ministryně na svém účtu sociální sítě X. Těmito předpisy se podle ní zamezí chaosu a bezpráví na vnějších hranicích. „Skutečnost, že Evropský parlament schválil komplexní balíček, je velmi důležitým úspěchem,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …