Babiš dostal od státu zakázku na tři miliardy. Nic o tom nevím, nestíhám, spím jen čtyři hodiny denně, reagoval

21.09.2016 6:52

Antibabiš přišel pozdě. Tak přijetí novely zákona o střetu zájmů, která má omezit podnikání členů vlády a je namířená především proti ministrovi financí Andreji Babišovi, komentuje deník Právo. Důvodem je štědrá pětiletá státní zakázka na těžbu dřeva, kterou má provádět Babišova firma Uniles.

Babiš dostal od státu zakázku na tři miliardy. Nic o tom nevím, nestíhám, spím jen čtyři hodiny denně, reagoval
Foto: FTV Prima, spol. s r.o.
Popisek: Andrej Babiš na Primě

Přísnější pravidla pro střet zájmů mají pro Babiše i další platit od ledna 2017. Již nyní však byl vyhlášen vítěz tendru na lesnické práce za celkem tři miliardy korun. A vítězem soutěže na celkem deset kontraktů s Lesy ČR v celkové výši přibližně tři miliardy je společnost Uniles patřící do holdingu Agrofert. Jeho vlastníkem je ministr financí Andrej Babiš, který ale tvrdí, že byznys předal svým manažerům a vůbec do něj nezasahuje.

Babiš tak i nyní na dotaz novinářům sdělil, že o vítězství v tendru nic neví a vůbec nemá čas obchody Agrofertu sledovat. „Mám práci na ministerstvu financí a v hnutí, spím čtyři hodiny denně, jedu sedm dní v týdnu. Nemám čas to řešit,“ sdělil. Ohledně platnosti novely zákona o střetu zájmů však nemá obavy. „Zákon ještě neprojednal Senát, nepodepsal prezident,“ vzkázal s tím, že se soudy bychom měli počkat až na situaci, kdy zákon bude skutečně platit.

Že platnost zákona od prvního ledna nemůže ovlivnit probíhající zakázky, na tom se shodují právníci i poslanci oslovení deníkem Právo. Poslanec Martin Plíšek z TOP 09 ale vidí cestu ve zpochybnění výsledků tendru. Na základě toho může zadavatel nebo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázku zrušit. Pak by se musela vypsat zakázka nová, a v té době už by měla platit novela, která by Babišovi, respektive jím vlastněným firmám, účast zakazovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…