Babiš extrémně vyplenil sněmovnu, čeká nás vláda národního zoufalství, varuje Klimeš

13.12.2017 19:55

Dnes prezident Miloš Zeman jmenoval Babišovu vládu. Český novinář a pedagog David Klimeš se tak zamyslel nad tím, jakou nálepku kabinet Andreje Babiše asi dostane. „Od roku 1989 tu už byl kabinet národního porozumění, vláda národní oběti nebo z těch ne tak dávných sestav třeba vláda sebevrahů Miloše Zemana. Bude to nejspíše vláda národního zoufalství,“ hádal.

Babiš extrémně vyplenil sněmovnu, čeká nás vláda národního zoufalství, varuje Klimeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry vlády premiéra Andreje Babiše

„Prvním zoufalcem je sám předseda hnutí ANO Babiš. Skvostně vyhrál, perfektně mu šlape celá jeho stranická mašinerie, ale co naplat, většina to není a zbytek stran silně odpuzuje,“ nešetřil Klimeš premiéra Andreje Babiše v komentáři pro Český rozhlas.
 
David Klimeš je si podle svých slov jistý, že i kdyby Babiš několikrát obvinil policii a justici z toho, že si jeho trestní stíhání vymyslely, nic se nezmění a stále tu bude. „Jediné řešení je poodstoupit a přenechat premiérství nějakému spolehlivému straníkovi. Toho ale není Babiš schopen a není k tomu ani nucen,“ řekl rozhořčeně novinář. 
 
A pokračuje ve vyjmenování dalších zoufalců. Jako první zmiňuje Demokratický tábor ODS, Piráty, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a také nejmenší hnutí STAN. „Ti všichni se rozhodli místo zvolení jasné povolební strategie uspořádat olympiádu, kdo rychleji doběhne do opozice,“ řekl.
 
Nejvíce ale Klimeše vytáčí skutečnost, že Babiše výměnou za podporu ve sněmovně tak nikdo nenutí k opuštění premiérského úřadu, vzdání se ministerstva vnitra a ručení za prounijní vývoj republiky.
  • Původní zdroj ZDE
Podle průzkumu agentury Kantar pětapadesát procent voličů ČSSD nesouhlasí s povolebním vyjednáváním. „Zjevně asi Lidovému domu nestačil volební výprask, stále znovu se musí přesvědčovat, že své voliče na prosté odmítání Babiše neutáhne. ČSSD a KDU-ČSL si svoji špatnou strategii uvědomily, ale bohužel pozdě,“ dodal.
 
Jako další zoufalce tituloval Klimeš i komunisty a přívržence Tomia Okamury, ale rozhodně ne v povolebním vyjednávání. „Sněmovní výbory tak ovládají naprosto nepřijatelní lidé a demokraté, kteří bohorovně čekali na druhý pokus, začínají být nervózní, zda Babišův první kabinet nemohou k většině dopravit právě hlasy extremistů,“ zdůraznil.
 
A jejich obavy jsou nejspíše oprávněné. Předseda KSČM Vojtěch Filip i předseda SPD Tomio Okamura dobře vědí, že demokraté už to hůře rozehrané mít nebudou. „Nemusejí čekat na druhý Babišův pokus a rovnou mu do chomoutu vběhnou už nyní,“ dodal.
 
Ať už fandíme komukoliv, tak hrozné sestavování vlády jsme tu podle Davida Klimeše ještě neměli. „Hlavně pro ČSSD to je celé sebevražedná strategie, protože zleva ostřelovat kabinet podporovaný KSČM bude mission impossible,“ sdělil novinář. 
 
Babišova vláda je zatím jen jmenovaná a bitva o důvěru ji ještě čeká. „Je to tak, že extrém vyplenil sněmovnu, Babiš prokázal, že může exekutivně vládnout i bez důvěry a sněmovna mu stejně schvaluje rozpočet,“ uzavřel.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…