Babiš hned v úvodu duelu zaútočil na Moravce: Kalousek mluví moc dlouho

29.06.2014 12:20

A je to tady! V nedělních Otázkách Václava Moravce se spolu střetli stávající ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho předchůdce ve funkci Miroslav Kalousek (TOP 09). Ve studiu to hned od začátku jiskří. Rozebírá se totiž státní rozpočet a schodek na příští rok.

Babiš hned v úvodu duelu zaútočil na Moravce: Kalousek mluví moc dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

„Já bych chtěl informovat občany, jak budeme hospodařit nejen příští rok a přespříští rok, ale i letos. ... Hlavní sdělení je, že nenavyšujeme daně. To jsme slíbili, a to dodržujeme,“ zdůraznil ministr. Za pozitivní následně označil, že absolutní český dluh klesá, a to i navzdory tomu, rozpočty počítají se stomiliardovými schodky. Oproti Nečasově vládě je ale prý rozdíl v tom, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) začala investovat. Lépe využijeme peníze státu a za první pololetí vyděláme 150 milionů,“ pochlubil se Babiš.

Strukturální deficit se zhoršuje

V tu chvíli se ministr Kalousek rozesmál. Zdůraznil totiž, že lepší hospodaření s likviditou státu umožnil projekt státní pokladny, a ten rozhodně nezavedl Andrej Babiš. „To, o čem pan ministr Babiš mluví, není snižování čistého dluhu,“ varoval Kalousek. Byť na druhé straně říká, že stávající Babišovy kroky vidí jako správné.

Na plánovaný rozpočet je ale podle Kalouska velmi smutný pohled. Když ale chtěl Kalousek začít mluvit o rozpočtu, vložil se do toho Babiš a postěžoval si, že jeho oponent mluví již příliš dlouho, zatímco on zdaleka tolik prostoru nedostal. Moderátor Václav Moravec ho však umlčel a vrátil slovo Kalouskovi. Exministr následně zopakoval již po několikáté, že Sobotkova vláda bohužel navyšuje strukturální deficit, který Nečasová vláda s velkým vypětím sil snižovala.

Ministr Babiš si to ale nenechal líbit. Vyčetl Kalouskovi, že škrtil investice, šetřil na důchodcích i na státních úřednících a tato vláda to konečně změní. „My musíme napravovat všechno, co oni tady zmrazili,“ ukazoval Babiš na Kalouska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…