Babiš jako Berlusconi? Já žil v Itálii celou jeho éru a nic takového nevidím, uhodil profesor Bělohradský. Mnohem více bychom se prý měli zaměřit na Bakalu...

31.05.2017 19:35

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve středečním Interview ČT24 filozofa Václava Bělohradského. Ten se rozpovídal o stavu médií v Česku. Velmi ostře. Mimo jiné se důrazně zastal Andreje Babiše (ANO) a zkritizoval TOP 09 či Zdeňka Bakalu.

Babiš jako Berlusconi? Já žil v Itálii celou jeho éru a nic takového nevidím, uhodil profesor Bělohradský. Mnohem více bychom se prý měli zaměřit na Bakalu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Bělohradský

Bělohradský považuje za ostudu, že český předvolební boj pronikl až na půdu Evropského parlamentu. „Ostuda je to v tom smyslu, že jde o předvolební boj. Je to zatažení Evropského parlamentu do předvolebního boje. Iniciovala to především TOP 09, a tak by to být nemělo,“ konstatoval filozof.

„A co od té debaty očekáváte?“ zeptala se Witowská. „Já opravdu nic,“ řekl jasně Bělohradský. „Já jsem v Itálii prožil celou éru Berlusconiho a ani on neomezil nezávislost veřejného prostoru a já myslím, že v Česku to nehrozí vůbec,“ doplnil.

„Navíc když se podíváme na jednotlivé noviny, tak problém těch médií je jinde. Problém je jejich strašná ideologičnost, strašná ideologičnost novinářů. Když si vezmeme Respekt, tak to je takový liberálně levicový týdeník, který nikdy nebude nacionalistický. Naproti tomu tady máme Reflex, ostře pravicový Reflex. Já ani nevím, kdo ho vlastní, a nemyslím si, že se postoj tohoto časopisu neodvíjí od majitele. Ale myslím, že rozhodující je spíš postava šéfredaktora,“ vyjádřil svůj názor filozof.

Problém naší země? Nemáme skutečného mediálního podnikatele

Nevidí prý problém v tom, že Andrej Babiš ovládá některá média. Znepokojuje ho něco jiného.

„Co je pro mě opravdu alarmující, je, že místopředseda vlády svrchovaného státu může být odposloucháván. Já se nebudu vyjadřovat k odposlechům, které jsou nelegální. Ale co je zajímavé, je postava novináře Marka Přibila, který napsal román... A když si ten román přečtete, tak se dozvíte, že česká mediální scéna je v podstatě o úniku informací a o obchodování s nimi. Já jsem si to nikdy nemyslel, ale možná jsem naivní,“ doplnil k tomu Bělohradský.

„To, co je opravdu problém v naší zemi, je, že my nemáme mediálního podnikatele, tedy podnikatele, který si nekoupí noviny, protože mu zbyly nějaké peníze, ale založí nějaké noviny, aby realizoval zisk. On vsadí na určitý typ publika a buď uspěje, nebo taky ne,“ pokračoval host. Smyslem takto založených novin je zisk. Podnikatel si zaplatí takové novináře, kteří budou psát to, co chtějí lidé číst, a pokud bude mít zisk, o obsah média se takový podnikatel nijak zvlášť nestará.

Tištěná média už prý nemohou být zisková. V době internetu budou vždy zaostávat, je přesvědčen filozof.  

Největší riziko pro českou demokracii? Zabetonování politických stran...

„Já považuji za největší riziko pro demokracii, když vznikne homogennost politického systému, kdy ty klasické strany nechtějí na scénu vpustit někoho nového,“ prohlásil Bělohradský. A přesně to se prý dnes děje. Proto je podle Bělohradského dobře, že na scénu vstoupil Andrej Babiš se svým hnutím ANO.

„Když se podíváme na tu vládu, tak já si myslím, že to byla nejlepší vláda za posledních mnoho let,“ řekl jasně host.

Když viděl, jak ČSSD padá v preferencích, čekal, že se něco bude dít, ale nečekal, že sociální demokraté vyvolají vládní krizi. „Vyvolat vládní krizi bylo přehnané. Šest měsíců před volbami je to přehnané, podobně jako je přehnané zatahovat do předvolebního boje i Evropský parlament,“ zopakoval.  

„Já myslím, že staré strany se nedají oživit a musíme si založit strany nové. Já vidím určitou šanci v něčem, čemu Václav Havel říkal demokracie. Já tomu říkám demokracie kritických množství,“ prozradil Bělohradský. Co oním kritickým množstvím myslí? Spojí se prý nějaká masa lidí a snaží se prosadit určité zájmy, které považuje za důležité. Mezi těmito lidmi vykrystalizuje nějaký lídr a takhle vzniká jakási politická elita.

„Andrej Babiš je štika v rybníce, doufejme, že on donutí ty líné kapry, ty dinosaury změnit přístup a být akceschopnější,“ trval na svém host.

Bělohradský prý také považuje za čistší, když podnikatel vstoupí do politiky a vystaví se přímé politické konfrontaci, než když někdo politické strany podporuje odkudsi zpoza opony, jak to podle filozofa činil např. Zdeněk Bakala, který v minulosti finančně podpořil TOP 09 či ODS.

... a nepochopení politických procesů

Českou demokracii však podle Bělohradského neohrožuje jen zabetonování politických stran, ale i nepochopení politických procesů.

„To, co ohrožuje demokracii v Česku, není oligarchizace, ale je to ta česká politická kultura a kýčovitost. Takovéto pochodování ve stylu ‚děkujeme, odejděte‘. To, co ohrožuje demokracii u nás, je zkrátka nepochopení demokratických procesů,“ uvedl myslitel.

Česká politika je pro něj málo racionalistická a příliš kampaňovitá. „Teď máme kampaň Antibabšiš, ale předtím jsme měli jinou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…