Babiš jako Hitler. U Moravce to tentokrát ministr těžce schytával a s gustem si přisadil i jeho koaliční partner

11.10.2015 13:31

Předsedové křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek a občanských demokratů Petr Fiala se setkali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize a svorně spustili ostrou palbu na Andreje Babiše (ANO). Fiala dokonce došel až k tomu, že srovnal Andreje Babiše (ANO) s Hitlerem. Bělobrádek Babišovi doporučil, aby zvážil odchod z politiky. Neřešil se však jen Babiš, ale také hazard či uprchlíci. U těch vyťal Bělobrádek políček sociálním demokratům.

Babiš jako Hitler. U Moravce to tentokrát ministr těžce schytával a s gustem si přisadil i jeho koaliční partner
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Bělobrádek s Fialou se hned v úvodu pořadu shodli na tom, že je třeba bránit demokracii. „Je třeba ubránit demokracii jako celek, a to i před těmi, kteří chtějí řídit stát jako firmu, protože já neznám moc firem, kde by si zaměstnanci odhlasovali, co má dělat šéf,“ přidal příklad Bělobrádek, který si tak rýpl do Babiše. Pokud prý majiteli Agrofertu demokracie nevyhovuje, možná by měl zvážit, zda z politiky neodejde.

Babiš se prý dokonce snažil zrušit čtvrteční interpelace, čemuž se ovšem postavili občanští demokraté a lidovci je podpořili. „To, co říká Andrej Babiš, že je parlament žvanírna, tak to už jsme v historii slyšeli. To říkal například Adolf Hitler,“ doplnil Fiala ještě mnohem radikálnější příklad. A pokud si vláda stěžuje na opozici, že jí komplikuje práci, tak si má napřed udělat pořádek ve vlastních řadách, protože koalice dnes dělá ve sněmovně takový zmatek, že to nezažili ani političtí matadoři.  

„Zmatek tam je. Může za něj hnutí ANO, protože existuje nějaká dohoda o programu, ale najednou přijde hnutí ANO a navrhne změnu programu. Nám už s tím pomalu dochází trpělivost,“ rozčiloval se ve studiu Bělobrádek, který s Babišem sedí v koalici. S palbou na Babiše však ani zdaleka neskončil. Už jen zákon o regulaci hazardu ukazuje, že Ministerstvo financí pod vedením šéfa státní kasy Babiše neumí kvalitně připravit zákon.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Dalo by se předpokládat, že bude zřízena karta hazardního hráče a tak podobně. To je návrh, se kterým ani ODS nemá problémy. „Jenže s opozicí nikdo nejedná, členové koalice nejednají ani mezi sebou,“ rozčiloval se šéf ODS. Přitom to byla vláda občanských demokratů, která v roce 2011 hazard zdanila, takže ODS nelze vinit z toho, že by chránila hazard.

Diametrálně odlišný přístup ale Fiala hodlá uplatnit u elektronické evidence tržeb. To je prý tak špatný zákon, že ho pravice hodlá blokovat tak dlouho, dokud si to vláda nerozmyslí.

Bělobrádek kontroval, že zákon o elektronické evidenci tržeb je správný a odpovědnost za jeho uvedení v život nese Andrej Babiš jako ministr financí. Politickou spoluzodpovědnost ale nesou všichni tři koaliční partneři ČSSD, ANO i KDU-ČSL, což Bělobrádek jasně uznal. A pokud se Babišovi nepovede zákon zrealizovat, měl by zvážit rezignaci.

Toho se chopil Fiala. „Já věřím, že tu přijímáte politickou odpovědnost, protože ten zákon je absolutně špatný,“ udeřil. Případný odchod majitele Agrofertu z postu ministra financí podle Fialy ale mnoho neřeší, pro ODS je mnohem důležitější osud drobných podnikatelů než politický pád předsedy ANO.  

ČSSD zaspala, poznamenal Bělobrádek k uprchlické krizi

Ve druhé polovině pořadu se hosté věnovali uprchlické krizi. Fiala ocenil, že byly zavedeny přísnější kontroly na hranicích, přesto se předseda ODS necítí bezpečně, protože ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) říká, že ostrahu hranic posílí, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdí, že to není třeba a ochrana hranic je nakonec posílena. To ukazuje, že vláda jedná nekonzistentně. „My jsme byli také ujišťováni, že vláda nepřipustí povinné kvóty na uprchlíky, a máme je tady,“ přisadil si ještě Fiala.

Bělobrádek se bránil, že Česko bylo v EU zkrátka přehlasováno, což se stát může. Je třeba se také podívat na to, že počty běženců mířících do Česka nerostou. Fiala to ovšem přičítá tomu, že Maďaři i Rakušané lépe chrání své hranice. Fiala si to ale nenechal líbit. Ptal se, kdo nám zajistí, že kdykoli příště nebudeme přehlasováni znovu. „Až se příště bude rozhodovat kvalifikovanou většinou o ekonomických věcech nebo o sociálních věcech, tak my snad budeme říkat: No, my jsme to tehdy nevěděli,“ rozčiloval se předseda ODS.

Bělobrádek se bránil podruhé. Konstatoval, že lidovci nenesou odpovědnost ani za ministerstvo vnitra, ani ministerstvo zahraničí, ale odpovídají za vládu jako celek. „Takže zaspala ČSSD,“ ptal se Moravec. „Ano,“ odvětil prostě předseda křesťanských demokratů. Musíme se prý starat především o to, aby lidé z Blízkého východu a Afriky přestali prchat ze svých domovů. Těmto lidem máme poslat peníze, aby děti mohly chodit do školy.

„Vítám lidovce v opozičním táboře,“ usmál se Fiala, který ocenil, že vláda podle jejího vicepremiéra zaspala. ODS přitom již dlouho tvrdí, že vynaložené peníze pomohu mnohem více v krizových oblastech než v Evropě. Stejně tak je třeba zefektivnit návratovou politiku.

To Bělobrádek uznal, ale je tu celá řada faktorů, které znesnadňují řešení. „I Rusko nám to teď poměrně komplikuje,“ posteskl si. Musíme prý více zapojit okolní státy, skutečně musíme zlepšit poskytování rozvojové pomoci a tak podobně. To jsou ale věci, na kterých vláda pracuje, pročež nelze říci, že by nedělala vůbec nic, jak Fiala naznačuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…