Babiš jako Kalousek: Jeden i druhý navrhovali v rozpočtu pořádně škrtat

19.04.2014 6:05

Ministerstvo financí navrhuje v přípravě rozpočtu na příští rok výrazné škrty v několika resortech. Nejvíce by mělo ušetřit Ministerstvo dopravy, a to 8,5 miliardy korun. Úspornou politiku opakovaně prosazoval i předchůdce Andreje Babiše (ANO) na postu ministra Miroslav Kalousek (TOP 09). A ve své době za to sklízel kritiku.

Babiš jako Kalousek: Jeden i druhý navrhovali v rozpočtu pořádně škrtat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ministerstvo zemědělství by mělo snížit výdaje o 6,2 miliardy korun a Ministerstvo vnitra o 2,9 miliardy korun. Naopak 14 miliard má navíc dostat Ministerstvo práce a sociálních věcí, a to především na růst důchodů a některých sociálních dávek. Uvedla to dnes Česká televize. Snížením rozpočtu můžou být ohroženy dostavby některých silnic a dálnic. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) ale věří, že vláda nakonec v dopravě škrtat nebude. „Budeme trvat na tom, aby dotace ze státního rozpočtu na Státní fond dopravní infrastruktury byly zcela naplněny," řekl ČT.

Navrhované úspory se zdají příliš tvrdé i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi

Nespokojený s návrhem rozpočtu je i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Varuje, že by se šestimiliardový škrt výrazně dotkl národních dotací pro zemědělce. „Já si to nedokážu představit. Šest miliard, to je opravdu už přes čtyřicet procent našeho rozpočtu," řekl ČT. Ministerstvo vnitra zase nebude mít na dlouho slibované zvyšování platů policistům a hasičům. Těm chtěl původně ministr Milan Chovanec (ČSSD) příští rok přidat osm procent. „Proti současnému stavu, tedy stávajícímu rozpočtu, jsou to zhruba tři miliardy korun, které bychom potřebovali na navýšení mezd," řekl Chovanec.

Navrhované úspory se zdají příliš tvrdé i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). „My potřebujeme do rozpočtu dostat podporu hospodářského růstu, investice v oblasti infrastruktury, rozumně řešit platové otázky zaměstnanců ve veřejném sektoru," řekl ČT.

První návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun

Naopak kromě Ministerstva práce a sociálních věcí má dostat přidáno Ministerstvo obrany a Ministerstvo školství. Ani tak ale na vyšší platy pro učitele prý rozhodně nebude. „Pokud chceme zvýšit platy učitelů a nepedagogických pracovníků, budu potřebovat další dvě miliardy," uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Víc než 76 milionů navíc má z rozpočtu dostat i Poslanecká sněmovna. A to hlavně díky připravovanému rozmrazení platů ústavních činitelů.

První návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 100 miliard korun. Stát chce na daních a dalších odvodech vybrat jeden bilion a 15,5 miliardy korun. Výdaje by pak měly být bilion a 115,5 miliardy. K těmto částkám se ještě přičtou peníze z evropských fondů.


    Resorty s návrhem na úspory:

Ministerstvo dopravy

- 8,4 miliardy Kč

Ministerstvo zemědělství

- 6,2 miliardy Kč

Ministerstvo vnitra

- 2,9 miliardy Kč

Ministerstvo financí

- 1,5 miliardy Kč

Ministerstvo průmyslu

- 1,3 miliardy Kč

Ministerstvo kultury

- 1,1 miliardy Kč


    Resorty, které mají mít přidáno:

Ministerstvo práce a sociálních věcí

+ 14 miliard Kč

Ministerstvo obrany

+ 1,6 miliardy Kč

Ministerstvo školství

+ 0,5 miliardy Kč

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…