Babiš je geniální zloduch, dokonale ví, koho "vojebat", vykládal Šafrovu fóru komentátor Kmenta. A přidal podrobnosti

30.07.2017 8:04

Novinář Jaroslav Kmenta se v rozhovoru pro server Forum24.cz rozpovídal o tom, proč Babiš vstoupil do politiky. Dokud byli v politice lidé jako Stanislav Gross, Babiš prý uplatňoval vliv přes ně. „Pásl si politiky,“ říká doslova Kmenta. Ale když Gross z politiky odešel, Babiš musel najít jiný způsob, jak zajistit své podnikání. Sám vstoupil do politiky a teď si brousí zuby dokonce i na premiérské křeslo, což prý pro Česko rozhodně není dobrá zpráva.

Babiš je geniální zloduch, dokonale ví, koho "vojebat", vykládal Šafrovu fóru komentátor Kmenta. A přidal podrobnosti
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Když Andrej Babiš začínal podnikat, musel se prý vyrovnat s mafiány. Nenajímal si na to nájemné vrahy, nýbrž politiky. „Ale on si pásl politiky, kteří mu zajišťovali krytí ze strany státního aparátu – z policie, státního zastupitelství a tak dále. Babiš měl v politice vždy své lidi. A ty vodil jako loutky,“ uvedl Kmenta.

Babiš prý využil momentu, kdy Miloš Zeman sestavil první sociálnědemokratickou vládu a od roku 1998 posiloval svůj vliv mezi politiky. Klíčovou roli v jeho plánech údajně hráli bývalý ministr financí Ivo Svoboda a Stanislav Gross.

„On to udělal geniálně. On je v tomto oboru geniální zloduch. Tedy pokud jde o byznys, o peníze, o to – jak se dnes říká – koho kde „vojebat“, přitlačit ke zdi, jak se za co nejmenší peníze dostat k nějaké firmě... Právě tohle umí dokonale. Důkazem toho je i fakt, že úplně na začátku mu patřily dva tři podniky. Ale pak dokázal využít svých kontaktů v politice a byznys znásobit,“ vykreslil Babiše novinář.

Celý rozhovor naleznete zde

„Jeho klíčovým zájmem byla petrochemie. A nejdůležitějším podnikem byl v tomto oboru státní holding Unipetrol, pod který spadala řada atraktivních chemiček. Zemanova vláda pak naplánovala privatizaci, a on potajmu, aby to nikdo nevěděl, prolobboval do těch státních podniků své spřízněné lidi. Jinými slovy zařídil, aby stát – nikoli on – dosadil do dozorčích rad státních podniků své loutky. A co to znamená? Když tam měl lidi, s nimiž se stýkal jako kamarád či obchodní partner? Získal informace a tím pádem i převahu nad ostatními, nad konkurencí. Tohle je to zmiňované zneužití politiky k tomu, aby se dostal k majetku. Šlo o obchodní informace. Byl to střet zájmů jako hrom. Ale tehdy to nikdo nijak zvlášť neřešil, protože tohle všechno začalo být veřejně známé až s odstupem mnoha let,“ pokračoval Kmenta.

Dokazuje to prý, že Babiš není žádný skvělý bojovník proti korupci, jak se prezentuje. O Unipetrol totiž stál opravdu hodně a vláda Miloše Zemana byla připravena mu ho přenechat, jenže dnešní šéf hnutí ANO prý možná přišel o finanční zdroje a musel z plánovaných akcí vycouvat.  Unipetrol později získala polská firma PKN Orlen a podle Kmenty existovala dohoda, že Unietrol zůstane Polákům, ale Babiš získá nějaké chemičky jako protihodnotu.  

Ale najednou se cosi zvrtlo. Do dohody vstoupili lidé kolem Františka Mrázka a Poláci si dohody s Babišem rozmysleli. „Vše vyústilo a skončilo vraždou Mrázka v lednu 2006. Kdo ho nechal zabít, není dodnes vyšetřené. Ale podle mého názoru je to otázka politiky. Mrázek ve finále některé politiky těžce vydíral,“ konstatoval investigativní novinář.

Když v roce 2006 nastoupila k moci ODS, Babiš podle Kmenty přiše o svůj vliv v politice. A kdfyž v roce 2010 zjistil, že se ČSSD k moci hned tak nevrátí, začal prý uvažovat o tom, že založí vlastní politickou stranu, aby získal na politiku přímý vliv. Až bude premiérem, bude spokojen. Česko už méně, ale i Babišovo premiérství podle Kmenty přežijeme.

„My na to dno možná kvůli Babišovi spadneme a většina lidí pak pozná, co je ve skutečnosti zač. Já bych byl ale daleko radši, kdyby se to nestalo a odrazili jsme se ode dna bez Babiše na premiérském křesle,“ zdůraznil Kmenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…