Babiš je jako Gottwald a Zeman marně honí Havlův a Klausův stín. Komentátor Steigerwald se rozpovídal i o Krejčířově chcíplém krokodýlovi

28.08.2014 11:32

Známý novinář a dramatik Karel Steigerwald opustil redakci MF Dnes a nastoupí do magazínu Reflex. Ten jej také ve svém nejnovějším vydání představil čtenářům obsáhlým rozhovorem, kde rozebral všechny fenomény české společnosti od Miloše Zemana po Milouše Jakeše.

Babiš je jako Gottwald a Zeman marně honí Havlův a Klausův stín. Komentátor Steigerwald se rozpovídal i o Krejčířově chcíplém krokodýlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Když odcházel z MF Dnes, prezentoval to deník tak, že devětašedesátiletý novinář odchází do penze. To však Steigerwald odmítá a přidává skutečné důvody svého odchodu. Redakce deníku se podle něj zásadně mění poté, co jej koupil Andrej Babiš. „Měl jsem dojem, že v tom celém hraji trošku roli žida ve špajzu, který svou přítomností bude legitimizovat vnitřní proměnu,“ vysvětluje.

Stejně jako noviny se podle něj dnes mění i celá země. „Společnost se po dvaceti letech lekla, že jí opravdu hrozí svoboda,“ myslí si. Například už podle něj dnes není žádná hanba být představitelem utiskovatelského režimu - bývalým estébákem, cenzorem, nebo dokonce funkcionářem. Zato poslední dvacetiletí se neustále vykládá jen jako čirá tragédie. Podle Steigerwalda to není pravda, ale trochu prý lidi chápe, neboť z některých kuriózních postav by se prý zvencnul každý.

Tuto politickou atmosféru podle něj založil Miloš Zeman, když slíbil, že zavře sto tisíc zlodějů a korupčníků. Od té doby je prý za zloděje a gaunera považován každý, kdo v něčem vynikl. Tao atmosféra se podle něj promítá i do činnosti policie a soudů. Ty po nocích zatýkají lidi, a nakonec většinou nic nezjistí, takže je zase musí pustit. „I tomu Krejčířovi nakonec vrátili majetek. Bez žraloka, ten mezitím chcípnul, tak mu to stát prý proplatí,“ perlí komentátor.

Podle něj je příčinou také to, že dnes neexistují osobnosti, kterých by si lidi vážili. „I z toho Schwarzenberga udělali málem nacistu,“ připomíná. Dnes už podle něj každý, kdo řekne, že je hrdý na cokoliv českého kromě gólů, je považován za idiota. „Ta země leží na zádech a je připravena, aby si ji do správy převzal někdo odjinud,“ myslí si.

Dnes prý jdou do módy pozlacené figury miliardářů. To nás prý žene na východ, neboť Rusové nebo Ukrajinci se k těmto oligarchům také rádi modlí. Doslova modlí. Dnes to prý vidíme na tom, jak někteří víceméně nad každým problémem říkají, že to „pan Babiš zařídí“. Připomíná to prý zkazky, kterak Gottwald radil biochemikům.

Na závěr rozhovoru ještě Steigerwald zavzpomínal na Václava Havla, se kterým se stýkal hlavně před rokem 1989. Mezi hodnoty bývalého prezidenta podle něj patřila politická mravnost a neochvějnost, statečnost a schopnost podat politický výkon a slušnost hocha z dobré rodiny. Jako prezident už pak prý tyto schopnosti příliš neprojevoval, spíše se stylyzoval do role filozofujícího nešiky. Přes všechny své problémy ale prý nepochybně patří mezi prvních deset nebo patnáct kulturních velikánů našich dějin.

Jeho nástupce Václav Klaus je prý druhou velkou postavou, která vtiskla podobu naší republice. Prosadil podle něj tradiční systém demokratického státu s tržním hospodářstvím a systémem politických stran. Dnes prý bohužel své dílo do značné míry popírá, když se „obklopuje různými čaroději“ a přiklání k východním ideálům Vladimira Putina. Jeho tradiční voliči mu prý najednou nerozumí.

Přesto však prý tyto dvě postavy byly těmy největšími, jaké jsme po listopadu 1989 měli. „Dnes je to horší. Máme na Hradě tu třetí, která je chce dostihnout a svádí s jejich stíny marný zápas,“ uzavřel Steigerwald.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…