Babiš je karikaturou Trumpa. Laudát si všiml fobie Němců a diví se, kde zůstal Putin

28.12.2019 21:28

Předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát přinesl na svém facebookovém profilu komentář k průzkumu veřejného mínění v Německu.

Babiš je karikaturou Trumpa. Laudát si všiml fobie Němců a diví se, kde zůstal Putin
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Zmatek v německých hlavách: britská agentura pro výzkum veřejného mínění YouGov provedla na vzorku 2000 Němců průzkum, koho považují za největšího nepřítele své země. K výběru jim byli předhozeni Trump, Kim Čong-un, Si Tin-Pching, Chameneí a Putin. S 41% jasně ‚vyhrál‘ Trump. S velkým odstupem následoval severokorejský vrah Kim (17 %), ruský Putin a íránský Chameneí s cca 8 % a nejmenší nebezpečí hrozí Německu podle jeho obyvatel od čínského Si Tin-Pchinga (7 %). Asi je to tím, že Němci nejsou Ujgury, anebo že nežijí v Hongkongu,“ poznamenal Laudát ve svém příspěvku.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Dotyčný výzkum je podle jeho slov jedním z řady signálů, že krize hodnot dorazila i k našim sousedům. „Můžu mít tisíce výhrad k Trumpovu stylu vládnutí, ale na rozdíl od zbytku dalších jmenovaných, nemá na rukou krev svých oponentů a plné kriminály ‚neposlušných‘. Pořadí skutečných ohrožovatelů Německa by mělo být přesně opačné, s některými korekcemi. Možná Němce dovedl k averzi Trumpův styl vystupování na veřejnosti. Jenže, všichni se musí smířit s faktem, že v čele USA už, poprvé po dlouhé době, není představitel bílých bot (ti, co běhají po tenisových kurtech a golfových hřištích), ale obchodník. Dokonce obchodník, který nasazoval vlastní krk, nakládal s penězi z dědictví a svými a ... Málem zbankrotoval. Po éře bílých límečků (já mám raději obrat bílých bot, protože i Obama si rád rozepnul košili a už se valil vodopád líbivých vět) člověk, který za svoje rozhodnutí v byznysu nesl sám na sobě důsledky svých rozhodnutí. A jak se zdá, lidé poslední dobou dávají přednost lidem se šrámy, nikoli ‚dokonalým‘ přízrakům, které používají vybraný slovník, chodí, jak se říká, voháknutí a umějí kontrolovat každý svůj pohyb, ovšem výhradně kvůli médiím,“ poznamenal.

Pak se vrátil zpátky k Němcům. „Nedělám si iluze, že německá společnost je prolezlá etikou a hodnotami skrz naskrz. Spíš se u sousedů bojí Trumpových slov, ze kterých čiší nejistota, že Němci mohou o něco přijít. Lidé se více obávají, o co mohou přijít, než co mohou získat. To je tisíckrát empiricky ověřená pravda. A Trump do Evropy posílá pro ně zneklidňující vzkazy. Jednou cla na auta, jindy zase požadavek na dodržování 2% výdajů na obranu členských zemí NATO. Jenže kdekoli kdokoliv vyměnil svobodu za byznys, nikdy dobře nedopadl. A průzkum u sousedů naznačuje, že Němci takhle přestávají přemýšlet. Putin je 8% nepřítel (proto ať žije Nord Stream) a Si je 7% nepřítelem (jen je pusťte do strategických firem a uvidíte),“ připomněl.

Závěrem pak dodal, aby lidé nehledali českou analogii k výše uvedenému textu. „Babiš je karikaturou Trumpa, která navzdory velkohubým prohlášením, nemá žádné hmatatelné ekonomické výsledky, protože jako typický levičák zvyšuje počet regulací, a o tom, který už pro úbytek sil víceméně polehává v Lánech, ani nemluvě,“ uzavřel Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…