Babiš je nový protiklausovský hegemon, píše levicový server

04.01.2014 21:16

Podle komentátora serveru Britské listy Borise Cveka se šéf hnutí ANO Andrej Babiš stal novým protiklausovským pravicovým hegemonem, když prohlásil, že exprezident Václav Klaus je "největší polistopadové zlo". Přitom právě Babišovo podnikatelské impérium je plodem režimu, který díky Klausovi vládne. Otesánek požírá pravici, píše Cvek.

Babiš je nový protiklausovský hegemon, píše levicový server
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Ani po novoroční amnestii se pravice proti bývalému prezidentu Václavu Klausovi radikálně nevymezila. Až po volbách na podzim minulého roku přišel "nový, protiklausovský pravicový hegemon, Andrej Babiš, který nyní po Klausově 'novoročním projevu' tvrdí, že Klaus je největším polistopadovým zlem," píše Boris Cvek na stránkách Britské listy.

Přitom prý jsou ale Babiš a jeho podnikatelské impérium plodem režimu, který tu díky Klausovi vládne. "Pravice tak dlouho 'podporovala byznys' na úkor společnosti, až ji její otesánek začíná požírat," konstatuje komentátor s tím, že Babišova alternativa vůči Klausově politice je byznys, management, stačí se prý podívat na ministry životního prostředí a dopravy, nominované za Babišův projekt ANO.

Babiš by politiku nahradil byznysem

Za povšimnutí stojí podle komentátora to, že Babiš používá Klausův způsob myšlení, aby získal pravicový elektorát, zachází však ještě dál. Pro Klause z klasické politiky zůstávala idea politických stran a jejich soutěže v široké společenské debatě o idejích, ačkoli v naší realitě prý znamenaly pouze rozkrádání a nerozlišování mezi legálním a zločinným byznysem, jak Cvek podotýká.

"Babiš představuje 'řešení' tohoto problému tím, že se klasická politika úplně zruší a ten byznys, který u nás vyrostl během 24 let díky 'tradičním schopnostem našeho národa', ji nahradí," uzavírá Boris Cvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…