Babiš je proti paktu o migraci. Zde jsou tři důvody, proč by prý měl změnit názor

12.11.2018 19:21

Globální pakt OSN o migraci je v poslední době stále častěji podrobován kritice. Spojené státy i Maďarsko už se rozhodly od této úmluvy odstoupit. S vysokou pravděpodobností se k témuž kroku chystá i český předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Experti světového ekonomického fóra však nabídli všem státům světa tři důvody, proč by měly své případné odmítnutí ještě zvážit a nakonec dohodu přece jen přijmout.

Babiš je proti paktu o migraci. Zde jsou tři důvody, proč by prý měl změnit názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Důvod číslo 1: Dohoda bude přínosná pro všechny země.

Experti Světového ekonomického fóra mají za to, že Globální pakt OSHN o migraci pomůže v konečném důsledku všem zemím. Je jasné, že masová migrace existuje, a podle tvůrců zprávy Světového ekonomického fóra mají za to, že ji nelze zastavit. A pokud ji nelze zastavit, je lepší se shodnout na pravidlech jejich regulace. Na pravidlech, která budou výhodná jak pro země, odkud migranti odcházejí, tak pro země, do kterých míří.

Již dnes řada zemí v čele se Spojenými státy prosperuje za značného přispění migrantů, kteří v dané zemi pracují. To prý dokazuje, že je migrace opravdu prospěšná. Ti, kteří odešli ze  svých domovů, si vydělají, a země, kam přišli, jsou díky migrantům také bohatší.

Anketa

Chcete společnou armádu EU, po které volá Emmanuel Macron?

6%
94%
hlasovalo: 19546 lidí
Důvod číslo 2: Globální pakt neohrožuje svrchovanost žádného státu

Americká administrativa či maďarská vláda tvrdí, že pakt oslabí jejich suverenitu, protože vytvoří jakousi nadnárodní sílu, která bude zemím vnucovat něco, co není v zájmu občanů daných zemí. Podle odborníků Světové obchodní organizace to není pravda, protože dohoda není právně závazná a navíc výslovně stanoví, že si každá země svobodně nastavuje svou migrační politiku.

3. Pakt je vyvážený, a to i v těch nejobtížnějších otázkách

Posledním a třetím důvodem pro přijetí paktu o migraci má být skutečnost, že je vyvážená. Jasně stanoví i právo jednotlivých zemích vykázat ty migranty, kteří nevstoupili do země v souladu se zákonem. Repatriace má však probíhat důstojně. Pakt klade důraz především na šetrné zacházení s migranty – dětmi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …