Babiš je prý pro Zemana nástrojem pomsty. Takto kníže, Filip, Štěch a další hovoří o spojenectví obou mocných mužů a změně režimu

20.10.2014 17:18

Prezident republiky Miloš Zeman v televizi Nova uvedl, že si dokáže představit Andreje Babiše jako premiéra a že k němu nemá dramatické výhrady. Řekl též, že se rozhodl správně, když nevyžadoval po Andreji Babišovi při jeho vstupu do vlády lustrační osvědčení. Jak se na to dívají politici?

Babiš je prý pro Zemana nástrojem pomsty. Takto kníže, Filip, Štěch a další hovoří o spojenectví obou mocných mužů a změně režimu
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Paříži předává dar Andreji Babišovi k 60. narozeninám

Na dotaz moderátorky, zda by si dokázal představit premiérem Babiše, prezident Zeman odpověděl, že by si na tomto postu dokázal představit řadu lidí včetně šéfa hnutí ANO. Za tři čtvrtě roku ve funkci Zeman k jeho práci zatím nemá dramatické výhrady, s Babišovým hodnocením chce ale ještě počkat na to, zda bude pokračovat stávající oživení české ekonomiky.

Miloš Zeman též řekl, že se zachoval správně, když nevyžadoval po Andreji Babišovi lustrační osvědčení. Kdyby tak učinil, mohl by tím prý vyhodit tehdy se formující vládu Bohuslava Sobotky „do povětří“.

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků, co si myslí o tom, co řekl prezident republiky Miloš Zeman ohledně předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše a zda to může například značit strategické spojenectví obou politiků, nebo něco jiného.

Miloš Zeman i Andrej Babiš jsou velcí populisté

„Značí to jediné: Že si prezident pochválil vlastní rozhodnutí, které mu do budoucna nechává volné ruce pro případné změny ve vládě,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Já jsem ten pořad viděl. Prezident pochválil premiéra Sobotku. Na to, zda si dokáže představit Andreje Babiše jako premiéra, odpověděl, až když byla otázka několikrát opakovaná. Takže to nelze stavět jako nějaké iniciativní zásadní prohlášení Miloše Zemana. Pokud by volby vyhrálo hnutí ANO a Babiš by sehnal podporu ve sněmovně a byl by koalicí navržen na premiéra, tak by samozřejmě prezident asi jinou možnost neměl a premiérem ho jmenoval. Jinak si myslím, že to ještě nehrozí. Pan Babiš nemá o celkovém fungování vlády ještě dostatek informací, a myslím si, že by se do toho v současnosti ani nehrnul. Uvidíme, co bude za dva či tři roky. Myslím si, že současná vláda pod vedením Bohuslava Sobotky si vede velmi slušně a ty spekulace probíhají jen proto, že není jiné téma. Byla tam snaha vytvořit nějaký příběh,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.  

„O jejich spojenectví svědčí například to, co se stalo kolem voleb. Nejprve pan prezident pravil, že ty volby jsou střet nových hnutí proti zavedeným stranám a ejhle, to stejné pravil pan Babiš o volební noci. To bych řekl, že je velmi pozoruhodné. Bezesporu již delší dobu hrají spolu, o tom není pochyb. Jak známo, pan prezident neoceňuje dokonale práci pana premiéra, a tudíž by docela uvítal, kdyby tam byla výměna. Pamatujeme si na prezidentskou volbu před lety, kdy nečekaně Miloš Zeman prohrál, protože vlastní strana ho podrazila. Od té doby se snaží všechny ty, které považuje za zrádce, z politiky vystrnadit. Takže mu dokonale vyhovuje, že je Babiš ve vládě. Je šťastný, že je dokonce zákaz lustrovat ministry. Mimochodem je docela takové hezké české divadlo, proč lustrovat úředníka, zatímco jeho nadřízeného, ministra ne. Miloš Zeman i Andrej Babiš jsou velcí populisté, a myslím, že v tom se shodují. Pan prezident navíc nikdy nebyl přesvědčený sociální demokrat. On se ujal sociální demokracie, protože věděl, že ho vynese nahoru, ale jeho hospodářské názory jsou spíše bližší panu Babišovi než klasické sociální demokracii,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.   

„Pan prezident disponoval po zvolení v přímé volbě prezidenta velkou politickou silou, navíc si hodně sliboval od vlastního politického subjektu, tedy Strany práv občanů. Tuto politickou sílu však, a též i vlastními fatálními chybami, ve velmi krátkém čase ztratil. Spojenectví s Babišem je logickou snahou toto vakuum zaplnit. Miloš Zeman chce i nadále na politické scéně hrát silovou politickou hru – hlavně vůči mnoha svým letitým politickým nepřátelům. I proto je ochoten se účelově spojovat s Babišem. Nesouhlasím ani s tímto pojetím prezidentství, i toto spojenectví považuji za výhodné maximálně střednědobě. Beru to ale za politický fakt. Aspoň je jasné, proti komu a čemu na politické scéně bojujeme,“ řekl redakci místopředseda ODS Martin Novotný.

„Myslím, že je to do jisté míry pochvala za dosavadní práci Andreje Babiše. Na hodnocení výsledků je ale příliš brzy, jelikož zatím občané žádné zlepšení svých životů nepociťují a rozpočet je nadále silně deficitní. Nechci stranu pana ministra nijak snižovat, ale pozitivním faktem je, že po amatérských politických ministrech, jako byli pánové Sobotka či Kalousek, stačilo zastavit zlodějny, abyste byli o třídu lepší. Takže přes všechny výhrady k tempu změn či výši zadlužování je určitě pan Babiš lepší než jeho výše jmenovaní předchůdci,“ myslí si předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Babiš dokázal přesvědčit lidi stejně jako premiér Gross, jak to s námi všemi myslí upřímně

„Prezident Zeman konstatoval jenom to, co je všeobecně známo,“ míní poslanec ANO Matěj Fichtner.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského dává Miloš Zeman dlouhodobě najevo, že Bohuslava Sobotku „nemusí“. „Tohle má být tedy další ze signálů členům ČSSD, aby si svého premiéra a předsedu změnili. Jinak pro Babiše jsou podobná vyjádření polibky smrti. Podívejte se na voliče ANO a sympatizanty prezidenta. Moc velké překrytí tam není. Hodně to může Babiše nakonec poškodit,“ vysvětluje Zdechovský.

„Po dlouhé době mohu s panem prezidentem i nesouhlasit. Pan Babiš dokázal přesvědčit mnoho lidí stejně jako kdysi premiér Gross, jak to s námi všemi myslí upřímně. Já osobně té upřímnosti až tak nevěřím a věřit nebudu, dokud budou existovat otázky ohledně jeho lustračního osvědčení a především ohledně nárůstu množství dotací do Agrofertu během posledního roku,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Pan prezident se rád pochválí při každé příležitosti. Povídání na Nově nebyla výjimkou. Pochvalou Babiše opět znervóznil Sobotku. Ostatně nic nového. Co se týká celkového vyznění rozhovoru, pan prezident je typickým reprezentantem většiny Čechů. Proto ta dramatická popularita. ale jsem zvědavý, nejen v jeho případě, co bude říkat, když se ekonomika dostane do recese. Kdo tolik vychvalované rozdávání zaplatí? Z pohledu mých názorů skoro symbolicky na konci pořadu, který má název Střepiny, byla upoutávka na následující film – Křižovatka smrti. Ale ještě mě napadá, že pokud máte média ve vlastnictví, nebo na své straně, stačí mlčet. Tak, jak se děje k aktuálnímu rozkladu Ministerstva dopravy. Možná tím jsem si zároveň odpověděl na případný postoj pana prezidenta,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Orbánovský posun v politice

„Myslím, že je to pragmatická úvaha, nikoli spiklenecká teorie,“ říká na dotaz poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Když pominu možnost souznění těchto dvou jako mocenských technokratů, tak lze tušit, že pro Miloše Zemana může být Andrej Babiš nástrojem pomsty na ČSSD. Potvrzuje to, že Zeman skutečně moc vlevo není, a snad to neskončí snahou o předčasné volby a konzervativním orbánovským posunem v politice. Ale proti tomu působí reálné věci, které jsou silnější než něčí intriky,“ varuje místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.  

„Rozhovor s panem prezidentem jsem sledoval, a mimo jiné prezident Miloš Zeman pochválil premiéra Bohuslava Sobotku, takže jeho vyjádření k Andreji Babišovi beru jako řečnické cvičení. Naopak chci zdůraznit připomínku prezidenta, že ministr financí nepředložil zákon o majetkových přiznáních. V otázce lustračního osvědčení mám jasný názor, který je v protikladu ke stanoviskům prezidenta republiky,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

„Provázanost mezi panem prezidentem a panem Babišem je dlouhodobě zřejmá,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Myslím si, že takové spojenectví mezi nimi je možné. Miloš Zeman i Andrej Babiš mají jeden společný rys: lidi vidí pouze jako spotřební materiál. Žádná koncepční shoda mezi nimi není. Navíc ani jeden z nich žádnou větší koncepci společnosti nemá. Jde pouze o taktickou shodu,“ myslí si europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

„Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš má nepochybně dostatek kompetencí k tomu, aby mohl být premiérem této země. V porovnání s řadou předchozích premiérů si dovolím říct, že i kvalitním premiérem. O politickém spojenectví pana Andreje Babiče a pana prezidenta nechci spekulovat: v politice přirozeně vznikají a zanikají různá spojenectví,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

Rétorika pana Babiše mi připomíná sládkovce a socialisty devadesátých let

Spojenectví Miloše Zemana a Andreje Babiše je podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby více než zřejmé. „Ne ve všem hlavě státu rozumím. Ale ve vší úctě k panu prezidentovi jako personalistu bych jej ve své eventuální firmě opravdu nechtěl, v tomto oboru silně selhává. A to i jako prognostik. Kupříkladu pana Špidlu jako premiéra a svého nástupce si na ČSSD vysloveně prosadil. Obdobně zvolil i svého korunního prince. Pak si, byť uraženecky, založil svou vlastní stranu. Obětoval ji však po jejím neúspěchu v parlamentních volbách, až s překvapivou lehkostí. Stejně jako pana Šloufa, který, ať se nám to líbí, nebo ne, byl většinou motorem zemanovského ´buldozeru´. Já osobně jsem stále vůči ANO a hlavně jejímu majiteli velmi skeptický. Ono totiž těch zklamání a falešných nadějí i za posledních 25 let bylo už dost a dost. Bohužel s ohledem na výše uvedené mě, byť pouhého prostého podposlance, pohled pana prezidenta v mé skepsi jenom utvrzuje. Přitom tak rád bych se mýlil,“ vysvětil.

„Já osobně pana Babiše neznám, ale z dostupných informací, které jsou mi známy, dochází k oživení naší ekonomiky. Možná to bude jeden důvodů, proč pan prezident se takto vyjádřil,“ říká senátor KDU-ČSL Jiří Carbol.

„Oba pánové dlouhodobě pracují ve vzájemné shodě, prohlášení pana Zemana mě proto příliš nepřekvapuje. Je to jen další důkaz propojování levicových a populistických proudů v české politice, na které ODS dlouhodobě upozorňuje. Já si raději pana Babiše ve funkci premiéra nepředstavuji a pevně věřím, že se premiérem České republiky nikdy nestane. Rétorika pana Babiše mi připomíná sládkovce a socialisty devadesátých let. Pan prezident má k této rétorice dlouhodobě blízko, i proto si zřejmě tak rozumí,“ soudí poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Teoreticky si také dokážu představit pana Babiše jako premiéra, ale pak nás potěš pánbůh,“ reagoval senátor ČSSD Miroslav Nenutil.

Prezident chce spojence ve vládě, a ČSSD to zjevně není

Podle senátora ODS Jiřího Oberfalzera je strategické spojenectví Andreje Babiše a Miloše Zemana citelné již delší dobu. „Lustrace členů vlády pokládám nadále za nezbytné a je ostuda, že se jim pan ministr vyhnul,“ dodal Oberfalzer.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD si nemyslí, že by to značilo strategické spojenectví obou politiků.

„Prezident chce spojence ve vládě, a ČSSD to zjevně není. Hnutí ANO touží po větším vlivu a moci za každou cenu - a i na úkor ČSSD. Což dokázalo i mimo jiné tím, že na Kladně uzavřeli místo s ČSSD koalici na radnici raději s komunisty, takže mají do budoucna navzájem stejné přátele a nepřátele a to je spojuje,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Miloš Zeman to řekl v poněkud jiných konotacích, tedy, že by si uměl představit celou řadu osob ve funkci premiéra, včetně Babiše. Tak by to novináři neměli personifikovat výhradně na pana Babiše, výrok prezidenta zkreslovat a dělat z toho senzace,“ myslí si poslankyně ČSSD Marie Benešová.

Představa Andreje Babiše na postu prezidenta, oligarchy a mediálního magnáta v jedné osobě

 „Pokud se nemýlím, tak Miloš Zeman na spekulativní otázku redaktorky TV Nova, zda si dovede představit na postu premiéra Andreje Babiše, odpověděl, že si na tomto postu dovede představit řadu lidí. A až na další neodbytné naléhání redaktorky řekl, že mezi nimi si dovede představit i pana Babiše. Z tohoto hlediska bych vyjádření Miloše Zemana nepřeceňoval a nevkládal mu do úst něco víc, než myslel. Navíc prezident jasně řekl, že současný premiér Bohuslav Sobotka svou roli zvládá. Já osobně bych si podobně jako prezident dovedl představit mnoho věcí. Například pana Babiše na postu prezidenta, oligarchy a mediálního magnáta v jedné osobě. Ten by nás v této představě díky zmíněné koncentraci moci a jeho mesiášským schopnostem jistě dovedl do rajské zahrady, ve které by se jeho Agrofert o všechno postaral. Je to sice děsivá představa, ale to neznamená, že o této podobě společnosti nemohou někteří lidé snít či naopak z ní mít noční můry. Pro mě jako pro demokrata je tato představa negativní a nikdy bych si nastolení tohoto autokratického modelu společnosti nepřál. To však neznamená, že si tento možný vývoj neumím představit. Podobně jako Miloš Zeman osobu Andreje Babiše na postu premiéra,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„O jistém porozumění mezi pány Zemanem a Babišem není třeba pochybovat. Prezidentův výrok o nepotřebnosti lustračního osvědčení u pana Babiše mi přijde jako zvláštní 25 let od sametové revoluce,“ říká europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Bylo to pragmatické rozhodnutí,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Je jen otázka, kdy monarcha a oligarcha k sobě najdou cestu,“ prohlásil v projevu na sněmu TOP 09 první místopředseda TOP 09 Miroslav  Kalousek v prosinci loňského roku. Za „monarchu“ označil Miloše Zemana a za „oligarchu“ Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…