Babiš je z vraždy polského starosty zděšený, Petříček ji odsoudil

14.01.2019 21:31

Premiér Andrej Babiš (ANO) je zděšený z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ji odsoudil jako hanebný čin a označil za tragédii. Oba vyjádřili soustrast rodině zavražděného i Polsku. Čin odsuzují i čeští opoziční politici.

Babiš je z vraždy polského starosty zděšený, Petříček ji odsoudil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Babiš se o činu dozvěděl při návštěvě Singapuru. „Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Jsem zděšený, že se něco podobného stalo v Polsku. Tyhle šílené věci nikdy nepochopím,“ napsal na Twitteru.

Petříček v anglicky psaném příspěvku vyjádřil soustrast polskému národu. „Smrt gdaňského starosty Pawla Adamowicze je velká tragédie nejen pro Gdaňsk a Polsko, ale pro celou Evropu a její občany. Je třeba jasně říct, že všichni bez ohledu na rozdílné politické názory odsuzujeme tento hanebný čin,“ uvedl.

Předseda ODS Petr Fiala označil vraždu Adamowicze za tragédii. „Rozdílné politické názory a činy nesmějí být řešeny násilím. Je povinností všech veřejně činných lidí i u nás zmírňovat společenské napětí, čelit nenávisti a rozdělování společnosti,“ uvedl. Poslanec ODS Jan Skopeček připomněl v souvislosti s vraždou také nedávné napadení německého poslance za Alternativu pro Německo Franka Magnitze.

„Těžko se tomu věří, že jsou tohoto lidé schopni, odsuzuji takový čin útočit fyzicky na politiky, i když s jejich názorem někdo nesouhlasí. Do slušné společnosti toto nepatří, stejně jako dehonestace některých částí společnosti ze strany politiků,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Místopředseda STAN Vít Rakušan vyjádřil soustrast Adamowiczovým blízkým i všem Polákům. „Pěstujme společenskou atmosféru, která násilí odmítá, odsuzuje, nevede k radikalizaci nálad mezi lidmi,“ napsal na Twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…