Babiš k auditu: Piráti! Auditor za ně kandidoval. A ta arogance...

04.12.2019 7:22

Premiér Andrej Babiš (ANO) nehodlá odstoupit. Podle jeho slov k tomu není důvod. Stejně tak odmítá, že by se něco mělo vracet Evropské unii. Uvedl to v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Babiš k auditu: Piráti! Auditor za ně kandidoval. A ta arogance...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš se v rozhovoru vyjádřil k auditu Evropské komise ohledně svého střetu zájmů. Podle jeho slov ale nejde o stanovisko Evropské komise, ale auditorů jednoho z generálních ředitelství. Předpokládá, že je Česko bude rozporovat. K jeho odstoupení tak podle jeho slov není nejmenší důvod. 

Neodstoupí ani ve chvíli, kdyby dnes nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl, že ruší verdikt žalobců a vrací do hry Čapí hnízdo. „Hlavně si ale nemyslím, že je k takovému rozhodnutí sebemenší důvod,“ dodal.

Zásadně odmítl i skutečnost, že by Česká republika musela vracet finance kvůli, dle jeho slov, bývalé firmě. „Nyní je prostor pro vyjádření ČR a teprve poté nastane proces, kdy o tom EK může jednat. Opakuji, nejde o finální verdikt,“ trvá na svém Babiš.

„Jsem v politice jsem od roku 2014, ale EK se teď probudí a přichází řešit český zákon. Jaká náhoda. Jsme suverénní země a českou legislativu má vykládat česká justice, ne EU. Celá tato auditorská manipulace je práce jednoho člověka, který Českou republiku už v minulosti udal v Bruselu a přišli jsme kvůli němu o stamiliony,“ zmínil Babiš, jenž dle svých slov naráží na svého bývalého náměstka na Ministerstvu financí a pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. Dle jeho slov se mstí kvůli odchodu z resortu. 

Piráti, kteří pak na něho podali trestní oznámení, podle něj nemají jiný program než antibabiš a žalování v Bruselu. „Není náhoda, že jeden z auditorů kandidoval na 13. místě za Piráty do europarlamentu a také že u Pirátů skončil pan Wagenknecht. V Bruselu pracuje plno lidí, kteří mě nemají rádi. To bylo vidět i na arogantním chování českých auditorů, kteří přijeli z Bruselu do ČR,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…