Babiš klesl, nastupuje Šlachta. Překvapivý průzkum

22.04.2021 14:21

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by v aktuálním dubnovém měření společnosti SANEP poprvé vyhrálo volby do Sněmovny se ziskem 26,4 %, což představuje oproti březnu letošního roku nárůst o 0,3 procentních bodů. Ve volebních průzkumech, které společnost SANEP pravidelně a dlouhodobě realizuje, je to také poprvé po několika letech, kdy prvenství zaznamenala jiná strana než dosud vládnoucí hnutí ANO 2011 premiéra Andreje Babiše.

Babiš klesl, nastupuje Šlachta. Překvapivý průzkum
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Hnutí ANO získalo aktuálně v dubnovém měření společnosti SANEP 23,9 procenta voličských hlasů. Oproti minulému měsíci zaznamenala tato vládní strana v aktuálním průzkumu volebních preferencí do Poslanecké sněmovny PČR dosud největší pokles voličských preferencí, a to o celých 2,3 procentního bodu.

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí
Třetí pozici by v současné době získalo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 17,7 procentního bodu. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti minulému měsíci pohoršilo o 0,2 procenta. 

Na čtvrtém místě by v dubnu skončila SPD pod vedením Tomio Okamury se ziskem 10,5 procentního bodu, což znamená oproti březnovému měření nárůst o 0,2 % voličské přízně. SPD pod vedením Tomia Okamury zaznamenává již několik měsíců v řadě rostoucí trend voličských preferencí. 

Na pátém místě by v dubnu skončila KSČM se ziskem 5,7 procentního bodu, což je o 0,6 procenta méně než v březnu tohoto roku. 

Na šestém místě a na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se pak v dubnu ocitla ČSSD se ziskem 5,1 procentního bodu, což je 0,2 % méně než v březnu tohoto roku. 

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by se poprvé dostalo koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci, a to se ziskem 5 procent. Otázkou však je, jak se v budoucnu bude dařit zvláště straně Trikolóra, kterou před časem nečekaně opustil její zakladatel a také hlavní tvář hnutí Václav Klaus mladší. 

Poprvé se též ve volebních preferencích objevila nová politická strana, kterou je Přísaha – hnutí Roberta Šlachty, neboť dosáhla dle standardů společnosti SANEP tříprocentní hranici voličských preferencí. 

Do Poslanecké sněmovny ČR by se pak v aktuálním dubnovém šetření společnosti SANEP nedostala Strana zelených (1,4 %). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…