Babiš láká ODS, ta je možná nakřáplá. Nastupuje Okamura, drží prý v hrsti Zemana a má nápady, ze kterých se kavárna po...

24.10.2017 7:31

103 hlasů by mohla mít případná koalice dvou nejúspěšnějších stran skončených sněmovních voleb – hnutí ANO Andreje Babiše a strana ODS pod vedením předsedy Petra Fialy. Babiš o ODS stojí a netají se tím. Fiala však o tomto nechce ani slyšet. Situaci rozebírá dnešní MF Dnes.

Babiš láká ODS, ta je možná nakřáplá. Nastupuje Okamura, drží prý v hrsti Zemana a má nápady, ze kterých se kavárna po...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ODS zažívá rozkol uvnitř sebe samé. Nejvíce preferenčních hlasů totiž získal Václav Klaus mladší, jenž otevřeně před volbami říkal, že koalice s ANO by byla logická. I přes Klausův úspěch však ve straně ochutnává nezájem, kdy s ním nikdo nejedná. 

S ODS by přitom velmi rád jednal Andrej Babiš, což včera zopakoval po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech. „Čím míň partnerů, tím lepší,“ říká k možné koalici s občanskými demokraty. Předseda ODS Petr Fiala však jakoukoli koalici s Babišem odmítá, vylučuje i podporu menšinové vlády. O ni však příliš nestojí ani sám Babiš. 

Anketa

Jste pro uspořádání referenda o setrvání v EU?

90%
10%
hlasovalo: 11767 lidí

Někteří občanští demokraté však spoléhají na to, že vyjednávání o koalici bude dlouhé a ANO přistoupí na krvavé kompromisy. „ODS možná za dva tři měsíce mentálně do stadia koalice dospěje,“ uvedl zdroj z vedení strany. Jasněji možná bude dnes, kdy se ODS má s ANO sejít. 

Do situace také může výrazně promluvit šéf SPD Tomio Okamura, jenž může obchodovat s prezidentem, hnutím ANO i koalicí antibabišovských stran. Miloše Zemana totiž drží v šachu tím, že do 7. listopadu je možné podat kandidátní listinu pro prezidentské volby. Okamurův subjekt má potřebných 22 poslanců, kteří by mu stačili pro poslaneckou podporu. Zemanovi by jistě Okamurovou kandidaturou přibyl silný konkurent. A jak uvádí Lidové noviny, Okamura výměnou za svou nekandidaturu chce, aby s ním Zeman počítal v jednáních o nové vládě; zájem má prý o resort zahraničí, školství, dopravy či spravedlnosti.

Andrej Babiš sice s Okamurou vylučuje koalici, šéf SPD by však mohl podpořit případnou menšinovou vládu ANO. Tehdy by Okamura kladl důraz na post ve vedení Poslanecké sněmovny. A zájem má především na zákazu propagace islámu. Okamura však nehodlá slevit ani ze svých jiných programových zásad, kdy hovoří o referendu o EU či o zestátnění České televize a Českého rozhlasu. 

V případě, že by se Okamura rozhodl podpořit antibabišovské strany, mohli by jeho straníci pomoci schválit ustavující schůzi Sněmovny a hlasovat pro znovuvydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka, o němž se zřejmě bude v brzké době hlasovat. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…