Babiš má problém. Marksová prý podala trestní oznámení kvůli nákupu sídla úřadu práce

21.05.2015 19:01

Ministerstvo práce a sociálních věcí podalo podle serveru neovlivní.cz před několika dny trestní oznámení na „neznámého pachatele“ kvůli podezřelému nákupu hlavního sídla úřadu práce v pražské části Letná.

Babiš má problém. Marksová prý podala trestní oznámení kvůli nákupu sídla úřadu práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

V době, kdy proběhla celá transakce za nákup budovy, kde nyní sídlí generální ředitelství Úřadu práce České republiky, byla ředitelkou úřadu práce Marie Bílková, která je dnes součástí širšího vedení Ministerstva financí. Podle serveru neovlivní.cz je tak ministr financí Andrej Babiš vystaven nepříjemné situaci.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí na základě interního auditu podalo trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti se zajištěním financování, koupě a rekonstrukce sídla generálního ředitelství Úřadu práce České republiky. MPSV se v průběhu vyšetřování podaného trestního oznámení nemůže vyjadřovat k jakýmkoliv skutečnostem, které by mohly toto vyšetřování ovlivnit nebo ohrozit,“ prohlásil šéf komunikace Ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň s tím, že nechce trestní oznámení příliš komentovat.

V dnešním generálním ředitelství úřadu práce sídlil dříve mediální dům Zdeňka Bakaly Economia. Tehdejší přechodná Rusnokova vláda schválila nákup budovy za 300 milionů korun. Stát budovu prý tehdy vybral bez výběrového řízení od firmy Alkatria, která ji prvotně koupila od výše zmiňované společnosti Economia za méně než dvakrát tolik, konkrétně za 140 milionů korun.

Evropská unie měla tehdy z větší části proplatit transakci za nákup budovy pro úřad, jenže kvůli pochybnostem z celého nákupu zaplatil Brusel jen 48 milionů korun. Audit Ministerstva práce a sociálních věcí tedy vyčíslil vzniklou škodu na 185 milionů korun.

„Úřad práce nakoupil budovu na základě ceny tak, jak má být stanovena podle našich právních předpisů. Ta pravidla jsou poměrně přísná,“ řekla bývalá šéfka úřadu Marie Bílková, která je nyní ředitelkou odboru Ministerstva financí, s tím, že veškerá pochybení ohledně nákupu budovy odmítá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…