Babiš má prý velký problém s elektronickou evidencí. Výběrové řízení nevyšlo tak, jak si představoval

21.03.2016 16:17

Elektronická evidence tržeb (EET) v koncích? ptá se server Živnostenské listy. Podle jeho informací totiž výběrové řízení na klíčového dodavatele nedopadlo podle plánů Ministerstva financí. Potáhne se podle všeho měsíce, možná roky.

Babiš má prý velký problém s elektronickou evidencí. Výběrové řízení nevyšlo tak, jak si představoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Rada vlády pro informační společnost totiž zamítla, aby veřejnou zakázku na technické řešení EET získala firma IBM bez výběrového řízení. Zakázka v hodnotě 50 milionů korun byla vypsána na začátku března. 

Oficiálním důvodem, proč měla firma IBM získat zakázku přímo formou jednacího řízení bez uveřejnění, byla časová i finanční úspora. Pracovní skupina, která zasedla dne 17. 3. 2016, však nedoporučila předsednictvu RVIS předložený záměr Generálního finančního ředitelství schválit. 

Původní text ZDE.

Firma IBM již realizovala v minulosti současný daňový informační systém ALDIS. Nyní tak měla zajistit provázanost tohoto systému na systém EET. 

„Přímé zadání zakázky ve formě takzvaného upgradu systému ADIS je v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. V pořádku by to bylo jen v případě, že by cena za toto vylepšení systému nepřesáhla částku dva miliony korun. To by se o dané zakázce dalo uvažovat jako o veřejné zakázce malého rozsahu. Jenže předpokládaná hodnota plánované zakázky je ve výši 50 milionů Kč,“ uvedly již v mnulosti expertky na zadávání veřejných zakázek společnosti Otidea Lucie Žilková a Kateřina Koláčková.

„Může trvat měsíce, ale i roky, než z řádného výběrového řízení vzejde vítěz. Listopadový termín spuštění je tak, i v případě bryskního podpisu zákona o elektronické evidenci tržeb prezidentem, vzdálen realitě,“ poznamenávají Živnostenské listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…