Babiš mluví tvrdě, ale na jednáních s politiky EU je vždycky konstruktivní. Dostal za to pochvalu od Vladimíra Dlouhého

26.06.2017 19:24

V pondělním Interview ČT24 usedl proti moderátorce Světlaně Witowské prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který zdůraznil, že ekonomicky je sice Česko připravené na přijetí eura, ale myšlenkově na to připraveni nejsme. Ale pozor, ačkoli je kritický k projektu eura, prý by v žádném případě neotevíral diskusi o odchodu Česka z EU, protože odchod z EU by prý naši zemi ohrozil. V úvodu věnoval pár slov situaci v Británii. V Londýně prý panuje hodně mizerná nálada.

Babiš mluví tvrdě, ale na jednáních s politiky EU je vždycky konstruktivní. Dostal za to pochvalu od Vladimíra Dlouhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Britská premiérka Theresa Mayová získala podporu pro svou menšinovou vládu a jako staronová šéfka vlády přislíbila občanům EU, že k nim bude vstřícná. Občané EU, kteří budou v Británii žít alespoň pět let k datu, jež bude teprve určeno, budou mít stejná práva jako britští občané.

„Tak já na úvod přičiním jízlivou poznámku. Možná to měla premiérka Theresa Mayová říct už před volbami, protože v té předvolební kampani vystupovala mnohem razantněji. Dnes byla podstatně mírnější, a to se ani trochu nebude líbit nejtvrdším zastáncům Brexitu.“ Pro Českou republiku bude důležité, co EU domluví s Velkou Británií. „Ale my bychom si spíš, než nadávat na Brexit, měli zamést před vlastním prahem,“ doporučil Dlouhý. Česká republika totiž opakovaně ukazuje, že příliš neumí čerpat evropské dotace, ať už jich je, kolik chce.

Dlouhý byl prý před pár dny v Londýně a překvapilo ho, jak strašně pesimistická nálada v britském hlavním městě panuje.  

„Já jsem byl v Londýně minulý týden a tam je nálada mizerná, i když to je dáno především tím požárem toho panelového domu. Ta nálada je mizerná. Takhle špatnou náladu tam nepamatuji za dvacet let. Vidím i klesající sebevědomí,“ posteskl si na konto Britů Dlouhý. 

Brexit nebo teroristické útoky vnímají občané království jako danosti, které se prostě staly. „Ale ten požár v Londýně, to je něco, co se tomuhle chápání vymyká, protože to je něco, co si Britové způsobili sami,“ uvedl host.

Lidé v Česku po euru neprahnou

V pořadu se také vyjádřil k přijetí společné evropské měny v České republice. Prezident Hospodářské komory má za to, že je to předčasný projekt, protože občané EU nejsou srozuměni s tím, že euro je jakýmsi vyvrcholením integračního procesu, je to velký krok k federalizaci. A dokud si lidé neřeknou, že euro chtějí i s tím, že ponesou spoluzodpovědnost za řecké dluhy, tak nemá smysl euro přijímat. „Většina lidí u nás po euru neprahne,“ pravil Dlouhý. Platí to prý i o podnikatelské sféře.

Toho si je vědom i šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který přijetí eura v Česku velmi razantně odmítl. Babiš se vyjadřuje velmi tvrdě, ale v celé řadě evropských jednání prý vystupuje velmi konstruktivně.

„Já jako Vladimír Dlouhý se přiznám, že by mi nevadilo, kdyby část mých daní šla na příští řecký průšvih, ale jsem přesvědčen, že většině lidem kolem mě, a nejen kolem mě, by to vadilo,“ prohlásil Dlouhý.  

Odchod Česka z EU vůbec neotevírat!

Ale pozor, jedna věc je euro, ale úplně jiná věc je odchod České republiky z Evropské unie, zvedl varovně prst Dlouhý. „Já bych velmi a velmi chtěl, abychom neotevírali diskusi o vystoupení České republiky z EU. Já jsem velmi kritický k té přeregulovanosti, já se domnívám, že EU potřebuje reformu, ale nikdy bych neotevíral diskusi o našem vystoupení z EU,“ varoval Dlouhý.

Lidé, kteří doporučují náš odchod z EU, by měli také jasně říct, jak si Česká republika povede dál bez EU. Podle prezidenta by to rozhodně nebyla růžová budoucnost.  

Nakonec se vyjádřil obecně k politice. Ocenil by, kdyby se česká politická scéna zklidnila. Jak by to naopak vypadat nemělo, ukazuje podle Dlouhého třeba 45. prezident USA Donald Trump. „Já mohu souhlasit s deseti, dvaceti i padesáti věcmi, které říká Donald Trump, ale nikdy nemohu souhlasit s jeho stylem politiky,“ uvedl Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…