Babiš mluvil se Zemanem o odvolání Navrátila i investičním plánu

17.12.2019 20:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pravidelné schůzce v Lánech informoval prezidenta Miloše Zemana o odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila. Zeman v minulosti úřad i jeho dosavadního šéfa často kritizoval. Babiš také prezidentovi přivezl Národní investiční plán své vlády. Oba politici hovořili i o nedávném summitu Evropské rady, kterého se zúčastnil Babiš, a vrcholného setkání NATO, na němž Českou republiku zastupoval Zeman.

Babiš mluvil se Zemanem o odvolání Navrátila i investičním plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a předseda vlády Andrej Babiš

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl předsedou vlády ČR?

3%
97%
hlasovalo: 7459 lidí
Babiš po zhruba hodinu a půl trvajícím setkání novinářům řekl, že schůzka se nesla v předvánočním duchu. „Popřáli jsme si krásné svátky,“ uvedl.

Premiér informoval Zemana, že pondělní rozhodnutí vlády o odvolání Navrátila bylo jednomyslné. Navrátil se podle Babiše zasloužil o vybudování nového kybernetického úřadu i o zákon. „Fungování ale zkrátka nebylo podle našich představ a hlavně komunikace nefungovala,“ poznamenal Babiš. Opoziční politici argumenty vlády zpochybňují a naznačují, že důvodem mohlo být varování NÚKIB před hrozbami z Číny.

Babiš předal Zemanovi dokument se seznamem strategických investic, které mají podle vlády do roku 2050 dosáhnout osmi bilionů korun. Z toho přes šest bilionů má jít na investiční akce v dopravě. Národní investiční plán podle opozice i některých ekonomů není realistický, chybí v něm plán financování nebo harmonogram uskutečnění jednotlivých cílů.

Dnešní setkání na lánském zámku se konalo už v době prezidentovy dovolené, kterou Zeman zahájil v pondělí. Hlava státu svou dovolenou kvůli pracovním povinnostem přeruší také 26. prosince, kdy pronese své tradiční vánoční poselství. Znovu by se Zeman s Babišem měli potkat v Lánech na tradičním novoročním obědě, kterého se účastní i manželky politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…