Babiš může slavit. Jeho ekonomické záměry zřejmě vycházejí

24.07.2016 20:20

Finanční úřady vybraly v pololetí na dani z přidané hodnoty (DPH) 157,5 miliardy korun, což je meziročně o téměř devět miliard korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát také vybral o devět miliard korun více, celkem přes 86,7 miliardy korun. Vyplývá to z dat Finanční správy. Meziročně vyšší daňové příjmy Finanční správa zaznamenala také u daní z příjmu fyzických osob nebo u odvodů z loterií. Zprávu přinesla ČTK.

Babiš může slavit. Jeho ekonomické záměry zřejmě vycházejí
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš na besedě s občany v Moravskoslezském kraji

Růst u DPH byl podle dřívějšího vyjádření ministerstva financí ovlivněn vyšší efektivitou výběru daně díky zavedení kontrolního hlášení a rozšíření přenesené daňové povinnosti. K růstu přispěla i rostoucí spotřeba domácností a vlády.

„Vyšší efektivita výběru daně přispěla k nárůstu inkasa zhruba jednou polovinou a druhá polovina růstu inkasa byla generována růstem spotřeby,“ uvedlo v souvislosti s daty o vývoji státního rozpočtu na počátku července ministerstvo. Za růstem inkasa firemních daní je vedle lepšího výběru daní obecně dobrý výkon ekonomiky.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně. Jejich výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávají obce 20,83 procenta a kraje 8,92 procenta. U DPH se krajům podíl zvedl od letošního roku ze 7,86 procenta. Příjmy krajů z daní se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy zákon podíl krajů na daňových výnosech snížil.

Samotný rozpočet získal ke konci června z DPH 110,8 miliardy korun a z firemních daní 60,8 miliardy korun.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…