Babiš může vyhrát volby i z vazby. Vládnout může s KSČM a Okamurou

17.08.2017 10:38

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš by mohl vyhrát volby i z vazby. To tvrdí pražský advokát Robert Plicka ve svém rozhovoru pro server Forum24.cz. Uvalení vazby na Babiše je však podle Plicky v rámci kauzy Čapí hnízdo nepravděpodobné.

Babiš může vyhrát volby i z vazby. Vládnout může s KSČM a Okamurou
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Aby mohla přicházet v úvahu otázka vazby, musí Poslanecká sněmovna Babiše nejprve vydat k trestnímu stíhání. „Dalším logickým krokem po hlasování sněmovny by bylo právě vydání rozhodnutí o zahájení trestního stíhání prošetřované osoby jako obviněného a sdělení obvinění. Odepře-li Poslanecká sněmovna souhlas se stíháním, je stíhání po dobu trvání mandátu vyloučeno,“ vysvětlil právník.

Vzetí do vazby je podle něj velmi významným zásahem do osobních práv člověka, vždy se tak tento krok velmi pečlvě zvažuje. „Nevím, kdo již byl či nebyl ve věci vyslechnut či jaké kroky ještě policie připravuje, ale vzhledem k tomu, jak dlouho se již o kauze Čapí hnízdo hovoří a jak byla diskutována i před více než rokem v Poslanecké sněmovně, nedomnívám se, že by uvalení vazby v této fázi mohlo mít nějaký zásadní efekt. K tomu, zda by někdo mohl či nemohl ovlivňovat svědky, se nemohu vyjádřit,“ řekl jasně právník.

Původní text ZDE.

V tu chvíli uvedl, že i z vazby pak politik může kandidovat ve volbách do Polanecké sněmovny.

Zda bude dotační podvod prokázán, nechtěl Plcka spekulovat. „Každý člověk má právo na kvalitní obhajobu, a pokud je někdo nevinný, kvalitní právní tým by měl takovou osobu nepravdivého obvinění a nezákonného trestního stíhání zbavit,“ zmínil. Jemu samotnému se vše v kauze Čapí hnízdo křišťálově čisté nezdá. „Jako advokát a obhájce ale nejen u veřejně diskutovaných kauz do konce řízení ctím presumpci neviny,“ uzavřel.

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka v rozhovoru pro server Forum24.cz uvedl, že v případu budou velkou roli hrát státní zástupci, Babišovi advokáti a prezident Miloš Zeman.

Babiš má podle Pečinky v nadcházejících volbách téměř jistých dvacet procent hlasů. „Na druhou stranu zde vzroste vrstva lidí, kteří Babiše volit nebudou za žádnou cenu. Sem se přidá část zatím nerozhodnutých voličů. V průzkumech nejvíce lidí označuje jako případnou první volbu Babiše. Troufám si říct, že tento tábor se zmenší. Summa sumárum, aféra Čapí hnízdo Andreje Babiše možná poškodí v jednotkách procent, rozhodně mu nepomůže reputačně a koaliční potenciál mu to ještě zhorší. Pokud se bude řídit podle své staré zásady, že když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou, bude to úplně ignorovat a vládu sestaví navzdory tomu, a to s komunisty a Okamurou,“ řekl jasně Pečinka. Jen pro doplnění - proti spojení s hnutí ANO se v rozhovoru pro server Info.cz (ZDE) vymezil volební lídr STAN Jan Farský, jenž uvedl, že ať si ANO klidně vládne s Okamurou, že STAN se neohne.

Původní text ZDE.

Závěrem rozhovoru pak dokonce zmínil nejhorší variantu vývoje, která podle jeho slov může nastat. „Vítězství Andreje Babiše s nějakými 27 procenty, pak by mohli mít třeba 14 komunisté a 8 Okamura. To už ale nikoho dalšího nebudou potřebovat a my si budeme muset zopakovat to, co prožilo Slovensko po roce 1994, kdy Mečiar vzal do vlády dva obskurní subjekty a celé čtyři roky se mstil ostatním stranám a té části společnosti, která ho nevolila,“ sdělil Pečinka. 

Druhou variantou je pak podle něj Babišův silný potenciál a jeho využití k oživení spících buněk v jiných stranách. „Ať už jsou to u lidovců pánové Herman a Čunek, pan Dědek ve STANu a mnozí další. S pomocí těchto lidí by mohl vytvořit nějakou jinou vládu, která se bude tvářit, že se jedná o širší koalici, ale bude to kabinet s dominancí Andreje Babiše,“ řekl Pečinka.

I přesto všechno prý může ale existovat varianta, že hnutí ANO nebude v příští vládě. „Pokud se během následujících dní najde důstojný vyzyvatel, pokud bude existovat nějaká třetí strana a nějaká protestní strana. Rozhodne volební výsledek,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…