Babiš myslí hlavně na své zájmy. Bakala dal peníze ODS i TOP 09, řekl v rozhlase Pirát Ferjenčík

13.12.2017 18:05

Moderátorka Českého rozhlasu Marie Bastlová ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu zpovídala poslance Pirátů Mikuláše Ferjenčíka. Pirát se pustil do Zdeňka Bakaly, kterého spojil s ODS a TOP 09. Nešetřil však ani Bohuslava Sobotku (ČSSD). Dáma se svého hosta zeptala také na stanovisko Pirátů ke dnes jmenované vládě Andreje Babiše.

Babiš myslí hlavně na své zájmy. Bakala dal peníze ODS i TOP 09, řekl v rozhlase Pirát Ferjenčík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

„Naši členové ani naši voliči nechtějí, abychom šli do vlády, kde bude hnutí ANO dominantní. My si myslíme, že mu nejde o to, aby bylo Česku lépe, my si myslíme, že Andrej Babiš sleduje své vlastní zájmy. Máme s tím vlastní zkušenosti v Praze, kde hnutí ANO prosazovalo místo projektů digitalizace koncept smart cities,“ prohlásil hned na úvod Ferjenčík.

Piráti prý byli po volbách k Babišovi dost vstřícní, když od počátku podporovali nominanta hnutí ANO na post předsedy sněmovny. Ale Andrej Babiš se postupem času rozhodl, že se raději dohodne s komunisty a hnutím SPD Tomia Okaury. „On dal v rozporu s poměrným zastoupením komunistům předsednictví dvou výborů místo jednoho, asi proto, aby potrestal hnutí STAN za to, jak s ním jednalo,“ doplnil Ferjenčík.     

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

Pirátům jde prý hlavně o to, aby prosadili svůj program, a pohybují se kdesi mezi hnutím ANO a tzv. Demokratickým blokem. „A nám to celkem vyhovuje,“ prozradil host. „My se budeme dívat na ty zákony, které bude vláda předkládat, a pokud se nám budou líbit, tak je podpoříme,“ doplnil.

Dokud nebude mít Babišův kabinet důvěru, měl by se zdržet jakýchkoli velkých personálních změn. Zvlášť když se Babiš moc nesnažil vyjednat většinovou podporu už pro tuto vládu.

Pár slov padlo i ke sněmovní vyšetřovací komisi v kauze OKD. Pirát se domnívá, že je čas tuto kauzu konečně prověřit. Právě Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesl na vládu materiál o privatizaci menšinového podílu OKD a podle Ferjenčíka je třeba rozkrýt to, proč se staly věci, které se staly. Například proč lidé nedostali byty OKD k relativně levnému odprodeji. V předchozích letech k tomu podle Ferjenčíka vůle nebyla. „Nezapomeňte, že ODS a TOP 09 dostaly významný finanční dar od pana Bakaly. Pan Kalousek hlasoval jako jediný proti této komisi,“ podotkl Ferjenčík. Prý je načase popsat i roli premiéra Sobotky v této privatizaci.

Ferjenčík však nešetřil ani prezidenta Miloše Zemana, který dlouhodobě obhajuje zpřísnění bezpečnostních opatření na Hradě. Ferjenčík má strach, že se tady vyhazují peníze do koše, protože byla přijata i opatření, která údajně zvýšení bezpečnosti moc nepomáhají. Příkladem mohou být bezpečnostní rámy, které je prý namístě odstranit. Piráti symbolicky požadují, aby se rozpočet Hradu snížil o milion korun, aby se na podobná opatření už peníze nevydávaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…