Babiš nadává na polistopadové mafie, díky kterým je ve vatě. Šafrův server sepsal, co všechno díky tomu získal

20.11.2015 11:03

Do polemiky s výrokem Andreje Babiše, který v den výročí 17. listopadu prohlásil, že revoluce nebyla tak zásadní změnou, jak lidé předpokládali, a jejich očekávání se nenaplnila, se pouští server Svobodné fórum.

Babiš nadává na polistopadové mafie, díky kterým je ve vatě. Šafrův server sepsal, co všechno díky tomu získal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Server poukazuje na to, že ti, co bojovali proti komunistickému režimu, bojovali mimo jiné i proti takovým exponentům minulosti, ke kterým patřil sám Babiš. To znamená, že bojovali proti nomenklaturním kádrům pohybujícím se v totalitním systému jako ryba ve vodě a výborně z něj profitujícím.

Server upozorňuje také na to, že Babiš ještě v roce 2011 komunistický režim idealizoval, když vyzdvihl, že „v roce 1989 nemělo Československo žádné dluhy“. Za RVHP se podle něj dalo se Sověty obchodovat lépe než s Evropskou unií. Web ale namítá, že vzhledem ke stavu tehdejší zcela postátněné ekonomiky postižené desítky let trvajícím zaostáváním za Západem, obrovským vnitřním zadlužením a znehodnocením životní úrovně obyvatel, zní tyto výroky absurdně.

Celý text je ZDE

Babiš jako jeden z pracovníků podniku zahraničního obchodu Petrimex ale patřil mezi vyvolené a privilegované občany, kteří žili odtrženi od problémů většinové populace. „Lze mu proto i věřit, když tvrdí, že ani nevěděl, jak to tehdy v Československu chodilo,“ podotýká server.

Připomíná, že Babiš byl v roce 1990 jmenován náměstkem generálního ředitele Petrimexu a v roce 1993 už seděl v jeho představenstvu. Tehdy Petrimex založil pobočku pod názvem Agrofert, který Babiš ovládl přes švýcarskou společnost O.F.I. za pomoci kapitálu, o jehož původu se dodnes spekuluje.

Agrofert časem expandoval mezi největší tuzemské firmy a jeho majitel se vyšvihl na pozici druhého nejbohatšího muže v zemi. Server tvrdí, že Babiš hodně těžil zejména z klientelistických vazeb na sociální demokracii a svůj lobbing u politiků ani nezakrýval. Proto je jeho příkré hodnocení polistopadového vývoje velmi nevěrohodné a farizejské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…