Babiš nadává na šéfa ČEZu, vyhodit ho prý však nemůže. Čtěte proč

27.06.2014 10:15

Mocný manažer ve službách státu, ředitel energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš ustál boj o své křeslo. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš vedení společnosti vinil z rozkrádání a špatného řízení, koaliční vládu se mu ale k výměně jejího ředitele nepodařilo přimět. Za Beneše neměl ani vhodného nástupce. Píše o tom deník MF Dnes.

Babiš nadává na šéfa ČEZu, vyhodit ho prý však nemůže. Čtěte proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

Andrej Babiš prý náhradníka za Beneše hledal a pravděpodobně i našel. Stal by se jím Peter Bodnár, dosavadní šéf investic a dříve i člen představenstva ČEZu, který je spjat s Romanovou érou. Ministr financí ale výměnu ve vedení pro tuto chvíli neprosadil. Důvodem je podle MF Dnes i fakt, že Beneš má neotřesitelnou podporu sociálních demokratů.

Zemětřesení se nicméně podle informací deníku chystá v dozorčí radě, nové členy by měli potvrdit akcionáři na pátečním jednání. Do dvanáctičlenného orgánu míří prý minimálně tři nové tváře, mezi nimi 1. náměstek ministra obrany Jiří Borovec, člen energetické komise ANO Lubomír Charvát a investiční a projektový manažer Jiří Tyc. Koho tato trojka v dozorčí radě nahradí, není zatím známo.

Pokud se vrátíme k ředitelskému postu, ačkoli nynější snahy o sesazení Daniel Beneš přežil, dlouhodobou kariéru v čele ČEZu podle deníku jistou nemá. Jeho další osud závisí podle znalců na třech faktorech. A sice na výsledcích policejního vyšetřování starších obchodů ČEZu, jak si ředitel poradí s akutními problémy hlavně na Balkáně a konečně na tom, jak se mu podaří nastavit novou firemní strategii.

Pro Beneše prý zůstávají nebezpečné zejména případy nákupu a následného prodeje německých dolů Mibrag a dále obchody z vrcholu solárního boomu v roce 2010. Obvinění pak dokonce šéf ČEZu čelí kvůli odškodnému pro vytěsněné akcionáře Severomoravské energetiky.

Beneš bude muset prokázat schopnosti krizového manažera a provést firmu těžkými časy

Za vůbec nejvážnější problém deník označuje nízké ceny elektřiny z velkých klasických elektráren, jde o důsledek pokračující evropské podpory obnovitelných zdrojů energie. ČEZ se smiřuje s poklesem zisků, hledání dalších zdrojů příjmů je prý těžké a nové plány v hlavním oboru podnikání jsou mlhavé. „Snažíme se hledat věci, které pro zákazníka tvoří logické celky. Elektřina, plyn, mobil. Na podzim přijdeme s dalšími novinkami," uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Pokud firma nemůže počítat s novými příjmy, logicky přijde na řadu osekání nákladů. V běhu jsou již některá úsporná opatření. Další kariéra Daniela Beneše tak podle MF Dnes závisí na tom, jak dokáže společnost ČEZ, ve které působí deset let, provést těžkými časy. „Pokud o svých schopnostech krizového manažera přesvědčí v příštích měsících Babiše - a nezlomí-li mu vaz nepříznivý vývoj na Balkáně či policejní vyšetřování - může se stát věhlasnějším a úspěšnějším, než byl jeho předchůdce Martin Roman. Povede však těžký boj s nejistým výsledkem," uzavírá deník.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…