Babiš naštval tiskovkou poslance Plíška. Bude to řešit Chovancovo ministerstvo

29.01.2016 20:48

Za nevhodné považuje poslanec TOP 09 Martin Plíšek vystupování odborných náměstků na stranických tiskových konferencích. Podle něho jde přinejmenším o situace na hraně zákona o státní službě, a tak proto požádal o stanovisko náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého. Plíšek to dnes sdělil ČTK. Poukazuje na dnešní tiskovou konferenci předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše, na níž vystoupila i jeho odborná náměstkyně Alena Schillerová.

Babiš naštval tiskovkou poslance Plíška. Bude to řešit Chovancovo ministerstvo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Tiskovou konferenci svolalo do Sněmovny hnutí ANO, byli na ní přítomni také poslanci hnutí Jaroslav Faltýnek a Jan Volný a mluvčí ANO. Hlavním tématem byl Babišův návrh na snížení daně z přidané hodnoty u piva v souvislosti se zavedením elektronické evidence tržeb. Představitelé hnutí ANO k tomu přinesli i transparenty.

"V představách Andreje Babiše úřad, firma i jeho politické hnutí splývají. Služební zákon nicméně předpokládá, že státní úředníci budou vystupovat nestranně a nezávisle na politických stranách," vysvětlil v prohlášení Plíšek důvody, proč se obrátil na Postráneckého. Babiš by si podle něj měl uvědomit, že zákony, které schvaluje, platí i pro něj.

Babiš se Schillerovou novinářům řekli, že případným snížením daně z přidané hodnoty u sudového piva z nynějších 21 na deset procent by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně. V rozporu s právem Evropské unie by zařazení sudového piva do této snížené sazby DPH nebylo. Babiš chce návrh předložit na nejbližším jednání koaliční rady. Politici jiných stran vesměs označili návrh za populistický.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…