Babiš neplní slib, žadatele o azyl přijímáme, práskla v ČT Šojdrová

01.11.2019 9:46

Generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová prohlásila, že Česko, Polsko a Maďarsko neměly právo odmítnout přerozdělování uprchlíků podle kvót. Co na verdikt říkají čeští politici? V Událostech, komentářích České televize se nad tématem střetla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a poslanec hnutí ANO Jaroslav Bžoch. Šojdrová si stěžovala, že premiér Andrej Babiš neplní své sliby o nepřijímání uprchlíků a žadatelé v Česku dostávají azyl.

Babiš neplní slib, žadatele o azyl přijímáme, práskla v ČT Šojdrová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Šojdrová

Advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová prohlásila, že Česko, Polsko a Maďarsko neměly právo odmítnout přerozdělování uprchlíků podle kvót. Kdyby to podobně dělaly i ostatní členské státy, hrozilo by, že se EU nakonec rozpadne.

Soud se jejím názorem řídit nemusí, ale často ke stanoviskům advokátů přihlíží.

Bžoch má však za to, že se Česko rozhodlo správně. „Pokud se tím Evropský soudní dvůr bude zabývat, tak by se také mohl zabývat tím, jestli vůbec bylo legální to nám jako členským státům, které mají ve své gesci azylovou politiku, to nařídit,“ uvedl Bžoch s tím, že jsme sice mohli postupovat stejně jako další země EU, které věděly, že systém kvót nefunguje, a počítat s tím, že migranti, které přijmeme, stejně sami odejdou do Německa nebo třeba do Švédska, ale podle poslance by to nebylo správné. „Já si myslím, že ten razantní postoj k tomu, který jsme my jako Česká republika ukázali, byl ten správný krok,“ zdůraznil zákonodárce.

Šojdrová oponovala, že EU musela na Česko a další země podat žalobu, protože je i v našem zájmu, aby byly evropské dohody dodržovány. „Je často i v zájmu České republiky, aby i druhé členské státy plnily společnou evropskou legislativu, společné právo,“ uvedla Šojdrová.

Politička je přesvědčena, že jsme měli ukázat dobrou vůli a dobrovolně přijmout některé žadatele o azyl, aniž bychom ohrozili bezpečnost našich občanů. „V těch uprchlických táborech jsou dodnes lidé, kteří pomoc potřebují a těm jsme pomoci mohli,“ zdůraznila dáma s tím, že nesmíme zapomínat na lidský aspekt debaty, která se v Česku vede.

Divákům veřejnoprávní televize sice sdělila, že se dnešní premiér zaklínal heslem, že nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, ale realita byla taková, že jsme např. i v roce 2018 udělili azyl 47 lidem z Íránu či Sýrie, takže přísně vzato, Andrej Babiš svůj slib vlastně nenaplňuje, což je podle Šojdrové dobře.

„My ve skutečnosti jsme solidární a respektujeme Ženevskou dohodu,“ zdůraznila.

Bžoch si však trval na tom, že musíme mít i nadále právo rozhodnout o tom, koho pustíme na naše území.

Připomeňme, že v roce 2014 do EU přišlo víc než 220 tisíc běženců, v roce 2015 jejich počet dokonce přesáhl milion, ale čísla z letošního roku podle ČT ukazují, že počet běženců mířících do EU klesl zhruba k 95 tisícům.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…