Babiš nominuje Šmardu na kulturu. I když by mu prý seděl úplně jiný resort

31.05.2019 10:28

Premiér Andrej Babiš slíbil kandidátovi ČSSD na ministra kultury Michalu Šmardovi, že jeho nominaci pošle na Hrad, i když by se podle jeho slov hodil na jiný resort. Šmarda to uvedl v internetové televizi DVTV. Záležet pak bude na stanovisku prezidenta Miloše Zemana, zda Babišův návrh přijme.

Babiš nominuje Šmardu na kulturu. I když by mu prý seděl úplně jiný resort
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD)

Šmarda by měl nahradit Antonína Staňka (ČSSD), jenž v polovině měsíce oznámil, že rezignuje ke konci května poté, co čelil kritice za odvolání šéfů Národní galerie a olomouckého muzea umění Jiřího Fajta a Michala Soukupa. Faktem zůstává, že prezident má k jeho jmenování výhrady a vyjádřil také přání, aby Staněk v resortu zůstal, či minimálně dokončil svá šetření.

Přesto se Šmarda po jednání s Babišem cítí naděje plný. „Myslím, že ten rozhovor byl věcný a rychlý, vypadá to na dobrý začátek spolupráce,“ řekl optimisticky a připustil, že i Babiš má k jeho nominaci na post ministra kultury výhrady. „Zopakoval mi, že bych byl vhodnější na Ministerstvo pro místní rozvoj než Ministerstvo kultury,“ uvedl.

Že není odborník na kulturu, prý ale tolik vadit nemusí. „Pan Hamáček považuje za důležitější manažerské schopnosti,“ zdůraznil kandidát na šéfa resortu Šmarda z ČSSD. To ale není vše, čeho se premiér s jeho případným příchodem na ministerstvo obává. Už několikrát dal Šmarda v minulosti najevo, že patří k velkým kritikům Babiše i vládnutí ČSSD s jeho hnutím ANO.

I to si ale prý na jednání už ujasnili. „Vysvětlovali jsme si mou dřívější kritiku. Zopakoval jsem mu, že před rokem by bylo strategičtější pro sociální demokracii, kdyby se rozhodla pro opozici, nicméně to rozhodnutí padlo,“ sdělil Šmarda, podle kterého byl tento názor premiérovi sympatický.

Babiš však nestojí o to, aby se kvůli Staňkovi dostal s ČSSD do sporu. Ta by pak mohla opustit jeho vládu. Jeho návrh na jmenování ministrem kultury tak doručí během pátku prezidentovi, který ve čtvrtek na TV Barrandov ujišťoval diváky, že s výměnou ministra ale rozhodně spěchat nehodlá. Také upozorňoval, že pokud budou všichni místopředsedové ČSSD na ministerských postech, nebude se mít o stranu kdo starat.

Původní zdroj ZDE

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…