Babiš o budoucích koalicích: Nejblíže máme k ODS, Pirátům a Starostům. Ti první už odmítli

22.10.2017 7:22

Hnutí ANO jednoznačně vyhrálo volby, jeho předseda Andrej Babiš se v rozhovoru pro server iDnes.cz vyjádřil, že už nechce současnou vládu o třech stranách, to by prý byla ztráta času, „My máme blízko k ODS, ke hnutí STAN i k Pirátům. Samozřejmě i některé programové věci Tomia Okamury jsou pro nás dobré,“ řekl Babiš.

Babiš o budoucích koalicích: Nejblíže máme k ODS, Pirátům a Starostům. Ti první už odmítli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Volby sice podle předpokladů vyhrálo ANO, ale sestavit vládu pro něj bude težké. Ve sněmovně je sice devět stran, ale druhá nejsilnější strana, ODS, se vyjádřila, že s hnutím nechce mít nic společného. „Pokud ODS nechce, mě to mrzí, je to jejich rozhodnutí. Nechci už sedět ve vládě, jako je ta současná, kde jsou tři strany a funguje tam resortismus, ministři nespolupracují,“ řekl Babiš s tím, že ANO bude jednat se všemi stranami.

S ANO nemá zájem o spolupráci ani ČSSD, vyjádřil se tak předseda Milan Chovanec. Podle Babiše se nejspíše strany takto domluvily dopředu. „Uvidím, jestli to myslí vážně,“ dodal Babiš s tím, že jejich přístup nechápe. K tomu, aby mohla současná vláda podat demisi a prezident mohl jmenovat nového premiéra, je potřeba svolat zasedání sněmovny. To chce prý předseda hnutí ANO projednat s prezidentem Milošem Zemanem osobně a o schůzku ho teprve požádá.

Svou strategii pro prezidentskou volbu Babiš zatím nechává stranou. „Nechám to na vyjádření členů. Já se teď budu pokoušet sestavit vládu a osobně si myslím, že kdybych někoho doporučoval těm jeden a půl milionům voličů, tak je to nesmysl. Lidé jsou svéprávní a rozhodnou si sami, a tak je to dobře,“ upřesnil Babiš, který bude podle jeho slov sám pracovat na sobě, aby lidi přesvědčil.

Do spojenectví Andrej Babiš nechce jit s SPD Tomia Okamury. Podle něho nechaly ostatní strany SPD vyrůst právě svými útoky na hnutí ANO. Naopak strany se kterými si vládu představit dokáže, jsou ODS, STAN nebo Piráti.„Samozřejmě i některé programové věci Tomia Okamury jsou pro nás dobré, zákon o referendu, otázka odvolatelnosti politiků, proč ne, zastavení migrace, ano, ale já to chci prosadit na úrovni Evropy,“ upřesnil Babiš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…