Babiš odmítl přítomnost amerických vojáků. Není důvod, nemáme zájem

12.08.2020 23:24

„Nevidím důvod, proč bychom tu měli mít americké vojáky. Česká strana na tom určitě nemá zájem,“ odmítl přítomnost amerických sil u nás premiér Andrej Babiš (ANO) pro deník Právo po setkání s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem a s prezidentem Milošem Zemanem. Doplnil, že pro to, aby američtí vojáci pobývali v naší republice, ani nevidí důvod. Že by Pompeo přijel kvůli vyjednání přítomnosti americké armády u nás, odmítli rovněž ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Babiš odmítl přítomnost amerických vojáků. Není důvod, nemáme zájem
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Mike Pompeo a Andrej Babiš.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí
„Nevidím důvod, proč bychom tu měli mít americké vojáky. Česká strana na tom určitě nemá zájem. Jsme spojenci v NATO, na tom se nic nemění. Ještě se neví, kam tito vojáci zamíří, ale k nám určitě ne, to nikdy nebylo na stole. A jak jsem říkal, mě spíš zajímají naše obchodní vztahy a byznys pro naše firmy,“ řekl premiér Babiš pro deník Právo.

Odmítl též, že by se nás týkal přesun amerických vojáků, který minulý týden oznámil americký ministr obrany Mark Esper. Spojené státy by během něj měli stáhnout až 12 tisíc svých vojáků z Německa, přičemž 5400 z nich bude přeloženo do jiných zemí Severoatlantické aliance.

„Žádný posun není, to nikdy nebylo téma pro nás a nebude to téma. Jestli se američtí vojáci vrátí do Spojených států nebo část půjde do Polska... my o to nemáme zájem, nevidíme důvod, aby u nás byli,“ sdělil Babiš.

Přemístění vojáků dementovali i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Ne, nejednali jsme o tom,“ odmítl Vystrčil pro server Echo24.cz.

Stažení amerických jednotek z Německa se Spojené státy snažily prezentovat jako strategický krok, kdy své jednotky přesouvají blíže ruským hranicím; prezident Donald Trump však později uveřejnil, že záměr spíše vyvíjí tlak na Německo. Tomu hodlá americká hlava státu vyjít vstříc, pouze pokud zvýší výdaje na obranu. Německo, stejně jako ostatní země NATO by měly na obranu dávat dvě procenta HDP, země to však neplní.

Mike Pompeo dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) se vyjádřil mj., abychom se při dostavbě jaderné elektrárny Dukovany vyvarovali ruských a čínských státních firem. Naopak ocenění si od něho vysloužil Miloš Vystrčil (ODS) za to, že se chystá na přelomu srpna a září navštívit Tchaj-wan.

Rusko se podle Pompea v Evropě snaží podkopávat demokracii a bezpečnost pomocí dezinformačních kampaní a kybernetických útoků. Závažnější hrozbu však dle něho stále představuje Čína, jelikož využívá své nemalé ekonomické síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…